Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΈλεγχοι σε όλα τα επίπεδα για τη ρύπανση στο Βοϊδομάτη

Έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα για τη ρύπανση στο Βοϊδομάτη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έλεγχοι και οι αναλύσεις δειγμάτων νερού από τον ποταμό Βοϊδομάτη, ώστε να εντοπιστεί η αιτία της ρύπανσης που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες και σήμανε συναγερμό σε πολίτες και αρχές, δεδομένου ότι πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενο φαινόμενο. Από τη νομαρχία ελέγχονται πλέον και οι εκκενώσεις βόθρων και τυχόν συνδέσεις οικισμών με το ποτάμι ή παραποτάμους.

Η δημοσιοποίηση του θέματος έγινε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας και όχι από άλλο φορέα και χθες η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι ο νομάρχης ήταν ο αποδέκτης ανοιχτής επιστολής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι   διενεργούνται  εκτεταμένοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται περί ρύπανσης που προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες ή για φυσικό φαινόμενο, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαριστεί  τις επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην ανακοίνωση της η Ν.Α παραθέτει τις έως τώρα ενέργειες της ως εξής:

-Το Σάββατο 11 Απριλίου  κλιμάκιο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Ν.Α.Ι., ύστερα από επισημάνσεις πολιτών,  επισκέφτηκε τον ποταμό Βοϊδομάτη, προκειμένου να εξετάσει την κατάστασή του.  Ταυτόχρονα από τη Ν.Α.Ι. ζητήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους, να στείλει συνεργείο, προκειμένου να λάβει δείγματα νερού για να ελεγχθούν μικροβιολογικά, πράγμα που έγινε και τα αποτελέσματα αναμένονται.

-Παράλληλα από το Νομάρχη, δόθηκε εντολή στην Πολεοδομία της Ν.Α.Ι. για ελέγχους στις επιχειρήσεις που  δραστηριοποιούνται στην περιοχή Παπίγκου – Aρίστης, προκειμένου να  εξεταστεί το ενδεχόμενο παράνομων συνδέσεων και ακόμη να  εξεταστούν τυχόν  πρόσφατες περιπτώσεις εκκένωσης βόθρων με  βυτιοφόρα οχήματα.  Ταυτόχρονα προωθείται η διαδικασία καθιέρωσης ειδικού βιβλίου εκκένωσης των βόθρων, προκειμένου να παρακολουθείται η τήρηση των προβλεπόμενων  διαδικασιών, ενώ συνεχίζονται και οι αυτοψίες στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού.

-Το πρωί της Δευτέρας 13 Απριλίου  την περιοχή επισκέφτηκε ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας  διαβιβάστηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιστολή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας  με επισημάνσεις για την εικόνα του ποταμού.

-Πρέπει να σημειωθεί  ότι ο Βοϊδομάτης, ανήκει στην κατηγορία της ειδικής  προστατευόμενης περιοχής, που εποπτεύεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Aώου και Πίνδου,  την δε κύρια αρμοδιότητα για τους ελέγχους των ποταμών έχει η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου – η οποία και λαμβάνει δείγματα νερών -  η δε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνδράμει το έργο τους, όταν της ζητηθεί.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker