Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΚλοπή καμπάνας από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Καλιθέα

Κλοπή καμπάνας από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Καλιθέα




Ξανά στο στόχαστρο ο Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου στην Καλλιθέα

o Άγνωστοι μπήκαν από παράθυρο και έσκαψαν στο δάπεδο, ενώ φεύγοντας πήραν και την καμπάνα


Μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ο μακρύς κατάλογος των Ιερών Ναών του νομού Ιωαννίνων που γίνονται στόχος της οργανωμένης σπείρας διαρρηκτών, οι οποίοι αφαιρούν πολύτιμες εικόνες, σκεύη και αντικείμενα, προκαλώντας τεράστια ζημιά στον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής.
Η αστυνομία δείχνει ανήμπορη και ανίκανη όχι να φτάσει στη σύλληψη των δραστών, αλλά να βρεθεί απλώς στα ίχνη τους και περιορίζεται στην συγκομιδή… αποτυπωμάτων από τις εκκλησίες που μπαίνουν στο στόχαστρο της σπείρας.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και όσοι πίστευαν πως το πρόσφατο «χτύπημα» στο Ηλιοχώρι του δήμου Τύμφης ήταν εκείνο που θα επηρέαζε τη δράση της σπείρας, αφού η αστυνομική παρουσία έχει ενταθεί, διαψεύστηκαν παταγωδώς.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στην Καλλιθέα της Κόνιτσας έγινε για δεύτερη φορά στόχος των ιερόσυλων, μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Την πρώτη φορά οι δράστες έσκαψαν και μέσα στην εκκλησία, μπροστά ακριβώς από το ιερό, αλλά και στον περίβολο, αναζητώντας προφανώς κάποιον θαμμένο θησαυρό.
Οι διαβεβαιώσεις τότε της τοπικής κοινωνίας πως αποκλείεται να υπάρχει κάτι πολύτιμο στην εκκλησία η οποία ανασκάφηκε εκ θεμελίων μετά το σεισμό της Κόνιτσας και κατασκευάστηκε σχεδόν από την αρχή, δε φαίνεται να επηρέασαν τους δράστες που επέστρεψαν, σίγουροι ότι κάτι πολύτιμο βρίσκεται στο υπέδαφος.
Έτσι, το βράδυ της Κυριακής των Βαϊων προς το πρωί της Μ. Δευτέρας έφτασαν και πάλι στην περιοχή και αφού έκοψαν τα κάγκελα ενός παραθύρου εισήλθαν στον Ιερό Ναό όπου έσκαψαν και πάλι παράλληλα, αλλά στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από το σημείο που είχαν σκάψει και πριν από τρεις μήνες!
Αφού πιθανότατα δεν βρήκαν ούτε αυτή τη φορά κάτι πολύτιμο επέλεξαν τουλάχιστον να μην φύγουν με άδεια χέρια και γι’ αυτό αφαίρεσαν την καμπάνα από τον περίβολο της εκκλησίας!
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το ότι στο δελτίο τύπου της αστυνομίας δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην δεύτερη προσπάθεια ανασκαφής του Ιερού Ναού,  παρά μόνο στην κλοπή της καμπάνας.
Οι κάτοικοι της Καλλιθέας δεν μπορούν να πιστέψουν πως για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου έγινε στόχος των ιερόσυλων.
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Θωμάς Αναστάσης εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για τους ίδιους δράστες που επέστρεψαν για να σκάψουν σε άλλο σημείο από αυτό που είχαν κάνει την πρώτη… ανασκαφή.
«Μετά το σεισμό  που έγινε στην Κόνιτσα τη δεκαετία του ’90, η εκκλησία ανασκάφηκε από τα θεμέλια. Ήμασταν όλοι παρόντες, κάτοικοι, αρχαιολογική υπηρεσία και επιβλέποντες του έργου και δεν είχε βρεθεί το παραμικρό», τόνισε ο κ. Αναστάσης.
Με έκδηλη την αγανάκτηση και την στεναχώρια στα πρόσωπά τους οι κάτοικοι του χωριού έκαναν λόγο για ιερόσυλους που δεν σέβονται το παραμικρό.


Πηγή: Ελευθερία

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker