Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταSOS για τον Βοϊδομάτη... Λύματα απειλούν και το καθαρό ποτάμι

SOS για τον Βοϊδομάτη... Λύματα απειλούν και το καθαρό ποτάμι

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας απευθύνει έκκληση στο νομάρχη να παρέμβει.

Το άλλοτε καθαρότερο και πλέον... από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης ο Βοϊδομάτης απειλείται από τη ρύπανση και μάλιστα τα φαινόμενα είναι έντονα, όπως αποκαλύπτει η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας κ. Αικατερίνη Τσούβαλη σε  ανοιχτή επιστολή της προς το νομάρχη και το Ν.Σ η οποία κοινοποιείται και σε άλλους φορείς του τόπου, μαζί με πρόσφατο φωτογραφικό υλικό.
Ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε μάλιστα αυτοψία και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα από τις αναλύσεις δειγμάτων νερού που έλαβε το Γενικό Χημείο του Κράτους, μακροσκοπικά φαίνεται ότι πρόκειται για λύματα, τα οποία προφανώς προέρχονται από οικισμούς του Ζαγορίου, στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη έφερε και οικιστική και πλέον οι επιχειρήσεις αδειάζουν βόθρους...

Αν καταλήγουν απευθείας λύματα στον Βοϊδομάτη ή μέσω του παραπόταμου του Βίκου, ή ακόμη κάποιοι τα μεταφέρουν και τα αδειάζουν,  είναι θέμα που πρέπει να ερευνηθεί άμεσα από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Πάντως από τη γέφυρα Αρίστης μέχρι τη γέφυρα Κλειδωνιάς η κατάσταση είναι απογοητευτική, αλλά και βορειότερα υπάρχει πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Στην επιστολή η κ. Τσούβαλη, απευθυνόμενη προς το νομάρχη, αναφέρει:

«Κάνουμε έκκληση  στην ευαισθησία σας για τη σωτηρία του Βοϊδομάτη, που ως τώρα πιστεύαμε πως είναι τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ποταμός από το Μάρτιο του 2009  είναι θλιβερή και διαρκώς επιδεινούμενη .

Αναφερόμαστε στην ορεινή του διαδρομή από τη Γέφυρα Κλειδωνιάς και πάνω, μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου. (Η ρύπανση μετά το ιχθυοτροφεία είναι χρόνια και διαρκής).

Το ΚΠΕ  όπως γνωρίζετε βρίσκεται σχεδόν καθημερινά με μαθητικές ομάδες για βιωματικές δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βοϊδομάτη, στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Φανταστείτε την έκπληξη, την απογοήτευση και την αγανάκτηση όλων μας, μαθητών και εκπαιδευτικών, από τους πηχτούς αφρούς τις έντονες σκούρες ζώνες και τον απίστευτο ευτροφισμό.

Τι συμβαίνει με το Βοϊδομάτη; Τι πέφτει μέσα και τον ρυπαίνει ;

Μήπως φταίει η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη με τις μεγάλες τουριστικές μονάδες;

Πού παροχετεύουν τα λύματα ;

Σας παρακαλούμε για αυτοψίες, ελέγχους των νερών και φύλαξη της περιοχής. Πολλά ακούγονται, δε μπορούμε βέβαια να βασιστούμε σε εικασίες».


Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker