Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑπροσπέλαστα τα δάση - Τα δασαρχεία δεν... καθάρισαν ακόμη τους δρόμους

Απροσπέλαστα τα δάση - Τα δασαρχεία δεν... καθάρισαν ακόμη τους δρόμους

Ενώ η αντιπυρική περίοδος άρχισε και όλοι δηλώνουν έτοιμοι, δεν έχουν πιστώσεις για να ανοίξουν τους δασόσδρομους, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών.
Και φέτος ( μετά τον περσινό εμπαιγμό Κιλτίδη)  εκτός δασοπυρόσβεσης οι δασεργάτες, ενώ τα λήμματα είναι λιγοστά αφού δεν υπάρχουν διαχειριστικές μελέτες.

Καθόλα «έτοιμος» είναι, σύμφωνα με τους αρμοδίους, ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά οι δασικοί δρόμοι που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δασαρχείων για να καθαριστούν και να γίνουν προσπελάσιμοι, δεν έχουν ακόμη ανοίξει και η αιτία είναι απλή: Τα δασαρχεία δεν έχουν λάβει τις αναγκαίες πιστώσεις για να πράξουν το αυτονόητο, ενώ επίσημα η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει από την 1η Μαίου. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Κόνιτσας-Ζαγορίου-Μετσόβου, Γιάννης Ντασταμάνης, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή δυσκολεύει και το έργο των δασεργατών που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιοχές που θα υλοτομήσουν και οι οποίες φέτος είναι περιορισμένες, λόγω έλλειψης διαχειριστικών μελετών.

Ταυτόχρονα επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα να απασχοληθούν κάποιοι από τους 2000 και πλέον δασεργάτες στη δασοπυρόσβεση, ωστόσο μετά την περσινό εμπαιγμό από το υπουργεί Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν περιμένουν θετική κατάληξη.

Θα καθαρίσουν μετά τις πυρκαγιές...

Κάθε χρόνο ενόψει της αντιπυρικής περιόδου τα κατά τόπους δασαρχεία χρηματοδοτούνται για να προβούν στον καθαρισμό και στην εξασφάλιση της προσπελασιμότητας οχημάτων προς τα δάση του νομού, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και όχι μόνο.

Πάντα παρατηρούνταν μια καθυστέρηση, αλλά τη φετινή περίοδο είναι μεγαλύτερη και αυτό ανησυχεί και τους ίδιους τους δασεργάτες οι οποίοι ζουν από την αξιοποίηση του δασικού πλούτου και δεν μπορούν να προσεγγίσουν σε δάση που θα υλοτομήσουν. Την ώρα που όλοι οι αρμόδιοι και πρόσφατα ο ΓΓΠΗ στη σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, πλην της έλευσης ή μη του ελικοπτέρου ERICSSON, προκύπτει ζήτημα με όσα δηλώνει ο κ. Ντασταμάνης. Με δασικούς δρόμους απροσπέλαστους ποια προετοιμασία έγινε;

Και τα χρήματα που δόθηκαν στους ΟΤΑ για τον ίδιο σκοπό δεν επαρκούν σε δήμους με μεγάλο μήκος δασικών και άλλων δρόμων και αν δεν ληφθεί μέριμνα έγκαιρα να καθαριστούν οι δασικοί δρόμοι στα πλούσια δάση του Ζαγορίου, του Μετσόβου και της Κόνιτσας, ίσως βρεθούν προ  δυσάρεστων εκπλήξεων  οι αρμόδιοι και φυσικά δεν θα ευθύνεται η πυροσβεστική που δεν θα μπορεί να φτάσει στις πυρκαγιές με επίγεια μέσα.

Και φέτος δεν κλήθηκαν για δασοπυρόσβεση

Οι 2130 ενεργοί δασεργάτες, οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά, δεδομένου ότι το χειμώνα δεν υπάρχει δουλειά για αυτούς, θα μπορούσαν να συνδράμουν σημαντικά στο έργο της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τα δάση στα οποία ζουν το μισό χρόνο.

Μετά την περσινή  μεγάλη, όπως αποδείχτηκε, κοροϊδία από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη ότι θα προσλαμβάνονταν  δεκάδες δασεργάτες και από το νομό για να συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής και εν τέλει ο υφυπουργός τίποτε δεν έκανε,  φέτος δεν έγινε καμιά νύξη από πλευράς υπουργείου και φυσικά δεν προσδοκούν τίποτε οι δασεργάτες, οι οποίοι όμως έχουν συγκροτήσει εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν.

Εκτός Εθνικού  Πάρκου Πίνδου...

Ο κ. Ντασταμάνης δεν αφήνει ασχολίαστο και το γεγονός ότι για τη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου επιλέχθηκε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, ενώ θα μπορούσαν να προσληφθούν άνθρωποι που ζουν μόνιμα στις περιοχές που καλύπτει και είναι δασεργάτες με γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην προστατεύομενη περιοχή.

Συναφές με το Εθνικό Πάρκο είναι και το αίτημα της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών να μετέχει με εκπρόσωπο της στη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης.

«Δυστυχώς δεν μετέχουμε από την αρχή και αυτό είναι κατά τη γνώμη μας λάθος» τονίζει ο κ. Ντασταμάνης και επαναφέρει το αίτημα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει τον αποφασιστικό ρόλο.

Τα... πριόνια κάτω, ελλείψει μελετών

Σε ότι αφορά την υλοτόμηση, τα λήμματα φέτος είναι πολύ λίγα και στα δημόσια και στα δημοτικά δάση και  αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι δεν έχουν συνταχθεί τα τελευταία χρόνια διαχειριστικές μελέτες από τα δασαρχεία και ουσιαστικά οι δασεργάτες και οι Συνεταιρισμοί ασχολούνται με τα εναπομείναντα  τμήματα από μελέτες δήμων. Τα δασαρχεία επικαλούνται, όπως σημειώνει ο κ. Ντασταμάνης, έλλειψη προσωπικού για να συντάξουν νέες μελέτες, αλλά και κονδυλίων για να ανατεθούν σε μελετητικά γραφεία και το αποτέλεσμα είναι να μένουν χωρίς δουλειά πολλοί δασεργάτες. Ταυτόχρονα και οι δήμοι που υποτίθεται εντάσσονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προωθήσουν τέτοιες μελέτες. «Φέτος είναι λίγα τα δάση που θα δουλέψουμε, πέρυσι πήγαμε αρκετά  καλά και θα φτάσουμε να λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών.

110 συνεταιρισμοί...

Το μεγάλο  και άλυτο πρόβλημα των δασεργατών παραμένει η πολυδιάσπαση με την ίδρυση δεκάδων Συνεταιρισμών. Αυτή τη στιγμή στο νομό λειτουργούν 110 Συνεταιρισμοί, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι συνεταιρισμοί-«σφραγίδες», αφού σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα υπάρχουν έως και 10 συνεταιρισμοί ... οικογενειακής σύνθεσης, γεγονός που στηλιτεύει ο κ. Ντασταμάνης, ωστόσο η νομοθεσία επιτρέπει να ιδρύονται. «Ο νομός έπρεπε να έχει 10 ισχυρούς συνεταιρισμούς, έναν σε κάθε  δασοκτήμονα δήμο που θα μπορούν να παίξουν ρόλο μαζί με την Ένωση», σημειώνει και για να συμβεί αυτό επιβάλλεται η αλλαγή του νόμου, τον οποίο δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει η κυβέρνηση.

πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker