Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΗ Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας... πάει ξενοδοχείο

Η Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας... πάει ξενοδοχείο

Μετά την... έξωση από το Κέντρο Μέριμνας, λόγω Αφγανών

Ο δήμαρχος Κόνιτσας δηλώνει ότι το έργο της  επέκτασης θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό με 1 εκ . ευρώ από το ΥΠΕΣΔΔΑ.
Η... έξωση της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας από το κτίριο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρένων στην Κόνιτσα είναι ... μονόδρομος για τη δημοτική αρχή, μετά και την άρση της παραχώρησης που είχε  γίνει όταν ξεκινούσε η λειτουργία της, αλλά κυρίως εξαιτίας  της ανάληψη προγράμματος φιλοξενίας και εκπαίδευσης   ανήλικων Αφγανών λαθρομεταναστών.

Ο δήμαρχος Χαράλαμπος Εξάρχου μιλώντας στους «Ν.Α» υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, από τη στιγμή που το Κέντρο θα υποδεχθεί 120 παιδιά και ήδη φιλοξενεί 45, συν τα 15 που προΰπαρχαν και κατάγονται από την Αλβανία.

Η Σχολή .... μετακομίζει εξ ολοκλήρου στο ξενοδοχείο της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης του δήμου, στο οποίο θα γίνει επέκταση, έργο που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να προχωρήσει μέχρι να έρθει στην Κόνιτσα η νέα  «φουρνιά» σπουδαστών.

Μέχρι την επόμενη «φουρνιά» χρόνος για επέκταση

Χθες αναχώρησαν οι σπουδαστές που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους και θα επανέλθουν για λίγες μέρες τον Ιούλιο για την ορκωμοσία τους και ουσιαστικά θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να υποδεχτεί νέους η Σχολή. Αυτό το κενό θα επιτρέψει να προχωρήσει η προσθήκη στο ξενοδοχείο, αλλά ενδεχομένως να μην είναι έτοιμη η επέκταση όταν θα χρειαστεί να επαναλειτουργήσει η Σχολή.

Από το υπουργείο Εσωτερικών διατίθεται 1 εκ. ευρώ ( με προοπτική να αυξηθεί το ποσό) για να επεκταθεί το ξενοδοχείο κατά 1200 τετραγωνικά μέτρα και να αυξήσει από 25 σε 40 τα δωμάτια, στα οποία θα διαμένουν, όπως και τώρα 4-5 άτομα, ενώ θα κατασκευαστούν και οι αναγκαίες αίθουσες για τη σίτιση και την εκπαιδευτική διαδικασία. Ουσιαστικά όταν ολοκληρωθεί η κτιριολογική προσθήκη θα διαθέτει η Σχολή την υποδομή για να λειτουργεί αυτόνομα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί άλλα κτίρια, τα οποία άλλωστε δεν υπάρχουν.

Ο κ. Εξάρχου αισιοδοξεί ότι η προσπάθεια θα αποδώσει και η Σχολή δεν θα επηρεαστεί από την... έξωση που τις γίνεται, ζήτημα για το οποίο δήλωσε ότι είχε προσφύγει το Κέντρο Μέριμνας και δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη και αίρεται η παραχώρηση που έγινε στο παρελθόν και έτσι το κτίριο περιέρχεται πλήρως στο Κέντρο.

Εκ των πραγμάτων θετική

Στο ερώτημα γιατί ο δήμος δεν απάντησε ακόμη εγγράφως στη διοίκηση του Κέντρου, για την αποδοχή της απόφασης να αποχωρήσει η Δημοτική Αστυνομία, η απάντηση, όπως επισήμανε, είναι εκ των πραγμάτων θετική.

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εποχή που με ταχείς διαδικασίες έγινε η παραχώρηση του κτιρίου από το υπουργείο Υγείας για να λειτουργήσει η Σχολή, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την επιλογή και πρόσθεσε ότι ξοδεύτηκαν 2,5 εκ ευρώ χωρίς να αποκτήσει στέγη η Σχολή...

Αν και το μέλλον της Σχολής είναι άγνωστο, αφού δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι  εσαεί θα λειτουργεί, το κέρδος για το δήμο, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, θα είναι πολλαπλό και τουλάχιστον θα μείνει κάποτε το ξενοδοχείο με σχεδόν διπλάσια δυναμικότητα. Ανεξάρτητα από τη διαφωνία του για το πώς ξεκίνησε η Σχολή ο δήμαρχος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ήταν σωστή ενέργεια να ιδρυθεί και να στηριχθεί από το δήμο.

Δεν είναι πρόβλημα η φιλοξενία Αφγανών

Θετικά αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή την φιλοξενία και εκπαίδευση των νεαρών Αφγανών στην Κόνιτσα και την αποδοχή τους από την τοπική κοινωνία. «Ο κόσμος δεν έχει λόγο να αντιδράσει, μακάρι να επιτύχει το πρόγραμμα και οι άνθρωποι αυτοί να μάθουν εκτός από Ελληνικά και τέχνες και να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ. Εξάρχου, επισημαίνοντας και αυτός, όπως κάναμε στο χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ, ότι μπορούσε να είναι καλύτερη η προετοιμασία για την υποδοχή των παιδιών.

Θυμίζουμε ότι το Κέντρο θα φιλοξενήσει σταδιακά μέχρι 120 Αφγανούς  λαθρομετανάστες ηλικίας από 15-17 ετών, στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδοτεί η Ε.Ε και υλοποιείται από Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με στόχο να μάθουν την Ελληνική γλώσσα και την αγγλική και φυσικά τις τέχνες που διδάσκονται στο Κέντρο. Ήδη 45 παιδιά βρίσκονται από διμήνου σχεδόν στην Κόνιτσα, αλλά μένουν άπρακτα αφού δεν οργανώθηκε σωστά η υποδοχή και εκπαίδευση τους και ακόμη αναζητείται προσωπικό και λείπουν και οι διερμηνείς...

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker