Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠροχειρότητα στην φιλοξενία των Αφγανών

Προχειρότητα στην φιλοξενία των Αφγανών

Στέλνει Αφγανούς στην Κόνιτσα, πριν οργανώσει το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους

Σε Κέντρο φιλοξενίας, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για ανήλικους Αφγανούς λαθρομετανάστες  «μετατρέπεται» το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρένων στην Κόνιτσα, στα πλαίσια  εφαρμογής σχετικού προγράμματος των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται μέσω Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Όμως η έλευση τους έγινε χωρίς προετοιμασία, το πρόγραμμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και υπήρξαν αντιδράσεις( άρνηση φαγητού για λίγο) από τα παιδιά, ενώ η Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας ... εκδιώχνεται από το κτίριο και αναμένονται αντιδράσεις από το δήμο.

Η διοίκηση του Κέντρου Μέριμνας θεωρεί ότι είναι προς όφελος και της πόλης η φιλοξενία των Αφγανών και ουσιαστικά αφήνει στο δήμο και το υπουργείο Εσωτερικών να βρουν λύση για τη δημοτική αστυνομία, με μεταφορά στο ξενοδοχείο της εταιρείας Λαϊκής Βάσης, όπου δεν χωράνε όλοι...

Πρόγραμμα μέχρι το 2013

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα φιλοξενεί πρόσφυγες από 15-17 ετών για μια τριετία κάθε ομάδα, ώστε να μάθουν Ελληνικά και αγγλικά, τέχνες, αυτές που διδάσκονται  από το Κέντρο και με την υποστήριξη νομικού να αποκτήσουν την νομιμοποίηση της παραμονής τους στη χώρα και να ενταχθούν στην κοινωνία. Αυτή είναι η φιλοσοφία και ο στόχος του προγράμματος το οποίο ανατέθηκε σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών. Το ανώτατο όριο παιδιών που μπορεί να δεχθεί είναι τα 120 και αυτός ο αριθμός θα καλυφθεί σταδιακά, όπως εξήγησε μιλώντας στους  «Ν.Α» ο πρόεδρος του Δ.Σ Χρήστος Φασούλης. Θα διαρκέσει ως το 2013, όσο και το ΕΣΠΑ δηλαδή, αφού η χρηματοδότηση προέρχεται από την Ε.Ε. Ο πρόεδρος εκτιμά ότι αυτό το πρόγραμμα θα ωφελήσει και το Κέντρο και την κοινωνία της περιοχής, αφού εκτός των όποιων θέσεων απασχόλησης προκύψουν θα τονωθεί και η οικονομία της.

Βέβαια υπάρχει πρόβλημα με τη Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας η λειτουργία της οποίας επίσης συνέβαλε και συμβάλλει για τον ίδιο σκοπό και είναι ζήτημα που προκαλεί τριβές...

Προχειρότητα, αλλά και βιασύνη...

Η πίεση από πλευράς των αρχών, ειδικότερα των εισαγγελικών να σταλούν άμεσα και νωρίτερα  τα παιδιά αυτά ( από την Ορεστιάδα, τη Σάμο, την Αθήνα και άλλες περιοχές «υποδοχής» λαθρομεταναστών) σε χώρους που θα έχουν τροφή και στέγη σε πρώτη φάση, οδήγησε στην έναρξη του προγράμματος με αρκετή προχειρότητα, πριν δηλαδή προετοιμαστεί το Κέντρο στο επίπεδο της παροχής εκπαίδευσης και  αρχίσει η ροή της χρηματοδότησης. Φαγητό και στέγη έχουν τα πρώτα 45 παιδιά, αλλά περιμένοντας για 50 μέρες να αρχίσει η εκπαίδευση τους προφανώς αγανάκτησαν και αντέδρασαν με άρνηση φαγητού μόνο όμως για δυο φορές. Ο κ. Φασούλης αιτιολογεί τη στάση τους,  αφού περιμένουν για τόσο χρονικό διάστημα, ωστόσο υποστηρίζει ότι η άρνηση φαγητού  ήταν μια στιγμιαία αντίδραση και έχουν επανέλθει κανονικά στο συσσίτιο. Τα παιδιά έχουν δίκιο και για το γεγονός ότι δεν πήραν ακόμη τα τρία ευρώ ημερησίως όπως προβλέπει το πρόγραμμα και αυτό λόγω της λειτουργίας απολογιστικά του προγράμματος, οι πληρωμές από την ΜΚΟ γίνονται εκ των υστέρων με βάση τα παραστατικά. Θα καταβληθούν όμως όλα τα χρήματα. Τα παιδιά πέρασαν από υγειονομικές εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας της Κόνιτσας και αντιμετωπίστηκαν και προβλήματα που είχαν πολλά από αυτά.

Προσλήψεις και εκπαίδευση, πρόβλημα οι διερμηνείς...

Για τα 45 παιδιά το  μόνιμο προσωπικό του Κέντρου καλύπτει τη σίτιση τους (και της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας) και ανάλογα με την αύξηση του αριθμού θα γίνονται και οι προσλήψεις με συμβάσεις στην αρχή δίμηνης διάρκειας και μετά ανανεώσεις ανά εξάμηνο  και από πρόγραμμα stage.

Οι θέσεις προκηρύσσονται από το Κέντρο, αλλά η επιλογή θα γίνεται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση που υλοποιεί το πρόγραμμα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Κέντρου.  Να σημειώσουμε εδώ ότι ζούμε στην Ελλάδα και όλοι γνωρίζουμε ότι για την επιλογή δεν θα μείνουν αμέτοχα τα βουλευτικά γραφεία και οι πολιτικοί-κυβερνητικοί παράγοντες. Θα προσληφθούν 11 άτομα σε αυτή τη φάση, εκπαιδευτικοί κυρίως για να διδάξουν Ελληνικά στα παιδιά, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το πώς θα βρεθούν οι πέντε διερμηνείς που χρειάζονται, δεδομένου ότι η γλώσσα που μιλούν τα παιδιά δεν είναι και από τις εύκολες και δεν  γνωρίζουν  και  τις δυο, πολλοί στην Ελλάδα. Τα παιδιά θα μείνουν στο Κέντρο και πέραν των 18 ετών (μέχρι αυτή την ηλικία μπορεί να φιλοξενεί μαθητευομένους), προκειμένου να ολοκληρώσουν την τριετή εκπαίδευση και να μάθουν κάποια από τις τέχνες που διδάσκονται, όπως ξυλογλυπτική, ξυλουργική, κηροπλαστική, με τα περισσότερα παιδιά να έχουν δείξει προτίμηση στην δεύτερη.

Η χρηματοδότηση και τα οφέλη

Ετησίως το Κέντρο εκτιμάται ότι θα διαχειρίζεται περίπου 700.000 ευρώ, αν τελικά φιλοξενεί 120 παιδιά και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα και το...χαρτζιλίκι τους( για εμάς τα 3 ευρώ είναι μικρό ποσό, για εκείνα και τις οικογένειες τους, σημαντικό). Ο κ. Φασούλης χθες μετέβη στην Αθήνα για να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας (στο οποίο υπάγεται το Κέντρο) προκαταβολή για να καλυφθούν τα έξοδα και να προετοιμαστεί η υποδοχή άλλων παιδιών. Μαζί με τους Αφγανούς στο Κέντρο διαμένουν και 15 παιδιά από την Αλβανία, για τα οποία υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός από το υπουργείο και ως προς τη σίτιση και των δημοτικών αστυνομικών από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Φασούλης θεωρεί μεγάλη υπόθεση για την Κόνιτσα την φιλοξενία αυτών των προσφύγων και από οικονομικής πλευράς. Οι σχέσεις τους με την τοπική κοινωνία είναι πολύ καλές, όπως δήλωσε. Πάντως οι Κονιτσιώτες έδειξαν να αιφνιδιάζονται το πρώτο διάστημα της έλευσης των παιδιών, αλλά σιγά, σιγά τα συνηθίζουν.

«Έξωση» στη δημοτική αστυνομία...

Είναι γνωστά τα γεγονότα με την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας στην Κόνιτσα και την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου του Κέντρου, αλλά τώρα η φιλοξενία τόσων Αφγανών οδηγεί στην... έξοδο από το κτίριο των σπουδαστών αυτών και θα γίνεται σε αυτό μόνον η σίτιση τους. Ο κ. Φασούλης έχει ενημερώσει με αλλεπάλληλες επιστολές τη δημοτική αρχή αλλά, όπως δήλωσε, απάντηση δεν έχει λάβει. Επιμένει πάντως στην θέση ότι η Σχολή πρέπει εξ ολοκλήρου να στεγαστεί στο ξενοδοχείο Λαϊκής βάσης του δήμου, το οποί πρέπει να επεκταθεί. Η τελευταία «φουρνιά» των αστυνομικών ολοκλήρωσε αυτές τις μέρες την εκπαίδευση της και θα επανέλθουν τον Ιούλιο για την ορκωμοσία, όμως από το φθινόπωρο θα υπάρχει πρόβλημα. Ο κ. Φασούλης υποστηρίζει ότι έχει αρθεί η παραχώρηση του κτιρίου και μένει να δούμε την αντίδραση του δήμου, ο οποίος στηρίζει τη Σχολή και θα αναγκαστεί να βρει λύση. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών ήταν αυτό που έστειλε τη Σχολή στο κτίριο και το ίδιο τώρα τις κάνει.... έξωση για να φιλοξενηθούν οι Αφγανοί. Το θέμα σίγουρα θα έχει συνέχεια και στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας ίσως υπάρξουν εξελίξεις...

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker