Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΗ ζέστη αυξάνει και ο κίνδυνος φωτιάς... φουντώνει!

Η ζέστη αυξάνει και ο κίνδυνος φωτιάς... φουντώνει!

Αν και το πυροσβεστικό ελικόπτερο «Erickson» θα έρθει στα Γιάννινα -σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του Νομάρχη Αλ. Καχριμάνη- δεν αρκεί από μόνο του για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών.
Γιατί, όπως σωστά τονίστηκε προχθές, σε ημερίδα που οργάνωσε στην Κόνιτσα το εκεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Δήμο και την Κοινότητα Διστράτου, πρώτιστη σημασία έχει η πρόληψη και ακολουθεί η καταστολή των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την περιοχή μας. Oι αυξημένες βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα που έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη βλάστηση, οι κλιματικές αλλαγές που φέρνουν ολοένα και μεγαλύτερες θερμοκρασίες, καθώς και οι «αρρώστιες» που έπληξαν πολλά δέντρα της περιοχής δημιουργούν ένα τέλειο... προσάναμμα στα δάση.

Ποια είναι η κατάσταση όμως στην Ήπειρο ως προς την πρόληψη; Μάλλον είναι απογοητευτική η απάντηση. Για μια ακόμη φορά σε τοπικό επίπεδο είμαστε πίσω στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τις στρατηγικές, τις ενέργειες των συναρμόδιων φορέων και τον συντονισμό της δράσης τους με στόχο την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.

Βέβαια η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έχει το κύριο βάρος στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, είναι καλά προετοιμασμένη, όμως χρειάζεται και η συνεργασία και άλλων φορέων, κυρίως στον τομέα της πρόληψης.
Γενικά η εικόνα και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα.  Ξερόχορτα που ξεπερνούν το ένα μέτρο δίπλα σε πεύκα, δασικοί δρόμοι κατεστραμμένοι, αδιάβατοι από τα πυροσβεστικά οχήματα και καλώδια της ΔEH που μπλέκονται με κλαδιά δέντρων στα δάση.

Μάλλον οι αρμόδιοι αγνοούν ότι η «πρόληψη σώζει, ενώ η καταστολή έρχεται μετά την καταστροφή».
Παρ’ ότι τα σχετικά κονδύλια έχουν δοθεί στους Δήμους, λίγοι, από αυτούς, αναπτύσσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού των δασών.
Aπαιτείται στην περιοχή μας να γίνει αλλαγή της μέχρι τώρα φιλοσοφίας σχεδίασης της αντιπυρικής προστασίας, η οποία πρέπει να γίνει με βάση την πρόληψη.
H πρόληψη δεν είναι αφηρημένη δράση, αλλά πολύ συγκεκριμένη και αναλύεται σε συγκεκριμένες ενέργειες. Είναι πολύ πιο ωφέλιμο να προλαμβάνεις φωτιές, από το να τις σβήνεις.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο, μεγάλος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ακόμα και ανάμεσα σε πολυκατοικίες, εάν δεν γίνει ο καθαρισμός των οικοπεδικών χώρων που έχουν χορταριάσει.
Τα ξερά χόρτα αποτελούν εύφλεκτη ύλη ακόμα και από ένα τσιγάρο ή γυαλί, με συνέπεια να κινδυνεύουν κατοικίες, όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική.
Έτσι ιδιώτες και φορείς είναι ανάγκη να φροντίσουν για τον καθαρισμό των εκτάσεων αυτών, μέχρι και σε 100 μ. απόσταση τουλάχιστον από κατοικημένη περιοχή.
Για το πυροσβεστικό ελικόπτερο «ERICKSON» ο Νομάρχης Αλ. Καχριμάνης τόνισε χθες ότι ισχύει η διαβεβαίωση που του είχε δοθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Την καθυστέρηση που παρατηρείται στη μίσθωση την απέδωσε αφενός μεν στην ολιγωρία που επεδείχθη για την διενέργεια του διαγωνισμού από το Π.Σ. και αφετέρου στην καθυστέρηση ελέγχου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Καταλήγοντας, υπενθύμισε επίσης τις παρεμβάσεις του προς το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εγκριθεί το πρόσθετο ποσό που απαιτούνταν για τη μίσθωση των ελικοπτέρων.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker