Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΗ θέση του ΙΓΜΕ για την μεταφορά του νερού από τον Αμάραντο

Η θέση του ΙΓΜΕ για την μεταφορά του νερού από τον Αμάραντο

Η μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου Κόνιτσας για ύδρευση του λεκανοπεδίου που προωθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζεται από το ΙΓΜΕ ως ωφέλιμο και ταυτόχρονα  αναγκαίο έργο, παρόλο που προκαλεί αντιδράσεις και διαφωνίες, κυρίως από πλευράς δήμου Ιωαννιτών και ΔΕΥΑΙ, αλλά και από τον ΣΥΔΚΛΙ, φορείς που άμεσα ή έμμεσα τάσσονται υπέρ της πρότασης του Ελευθερίου Καλογιάννη.

Αναζητήσαμε την άποψη ενός ειδικού, του Διευθυντή της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ Δρ. Υδρογεωλογίας Ευάγγελου Νικολάου, ο οποίος μετείχε στην επιστημονική επιτροπή που συγκρότησε ο νομάρχης για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος και εξέφρασε θετική άποψη, αιτιολογώντας την.

Αξιοποίηση πηγών- ενίσχυση λεκανοπεδίου

Η θέση του κ. Νικολάου είναι σαφής και αιτιολογημένη. Αφενός το  πολύ καλής ποιότητας και μεγάλης ποσότητας νερό των πηγών Αμαράντου, που σήμερα χάνεται μέσω των ποταμών στην Αδριατική, θα αξιοποιηθεί και αφετέρου θα ενισχυθεί η υδρευτική ικανότητα στο λεκανοπέδιο, όπου οι πηγές Κρύας και Τούμπας και στην ουσία οι πολλές γεωτρήσεις έχουν  παρουσιάσει πρόβλημα και επομένως το νερό που θα έρθει θα καλύψει ανάγκες για να υπάρχει απόθεμα στον υδροφόρο ορίζοντα του λεκανοπεδίου και για άλλες χρήσεις και για ανάγκες της άρδευσης.

Οι πηγές Αμαράντου μπορούν να δώσουν και 15 εκ. κυβικά μέτρα νερό ετησίως και από αυτή την ποσότητα το μεγαλύτερο μέρος θα φτάνει στο λεκανοπέδιο με φυσική ροή.

«Το έργο θα είναι πολλαπλά ωφέλιμο», υποστηρίζει ο κ. Νικολάου, σημειώνοντας όμως ότι  μόνο αυτή η λύση εξετάστηκε από την επιτροπή και επί αυτής γνωμοδότησαν οι μετέχοντες και άρα δεν αποκλείεται η μεταφορά και από άλλες πηγές, όπως του Βαθυπέδου, του Αώου και του Αράχθου, αλλά υπό άλλες συνθήκες και προβλήματα.

Η κατάσταση δείχνει πρόβλημα...

Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο, όπως περιγράφεται από τον Διευθυντή του ΙΓΜΕ είναι τέτοια που απαιτεί να ληφθεί μέριμνα για ενίσχυση των ποσοτήτων νερού που διατίθενται, βλέποντας κανείς στο μέλλον, όταν δηλαδή ο υδροφόρος του Μιτσικελίου και συνολικά του λεκανοπεδίου από την υπεράντληση λόγω των πολλών γεωτρήσεων θα κατεβαίνει διαρκώς σε μεγαλύτερο βάθος και φυσικά και το κόστος θα ανεβαίνει από τη λειτουργία των αντλιοστασίων.

Ουσιαστικά το ισοζύγιο του υδροφόρου ορίζοντα δείχνει ότι το νερό ίσως να μην  επαρκεί μελλοντικά και η ενίσχυση των ποσοτήτων που διατίθενται κρίνεται επιβεβλημένη, ιδίως αν αυξηθεί και ο πληθυσμός.

Οι πηγές Κρύας αποδίδουν μόνον την περίοδο της άνοιξης και για μικρό χρονικό διάστημα και το νερό προέρχεται από τις γεωτρήσεις πέριξ των πηγών.

Οι πηγές Τούμπας λόγω της παλιάς λίμνης της Λαψίστας διαθέτουν απόθεμα, αλλά και ο ΣΥΔΚΛΙ ουσιαστικά στις γεωτρήσεις στηρίζεται και αυτές είναι πολλές και σίγουρα όχι ανεξάντλητες.

Αυτό ουσιαστικά αποτελεί το επιχείρημα για την αναγκαιότητα μεταφοράς νερού για ύδρευση, στην οποία ελάχιστοι διαφωνούν ειδικά όταν κάθε καλοκαίρι η λειψυδρία ταλαιπωρεί χιλιάδες καταναλωτές του ΣΥΔΚΛΙ, αν και υποστηρίζεται ότι το νερό επαρκεί...

Πάντως και ο κ. Νικολάου δεν έχει δει το διαχειριστικό σχέδιο που εκπονήθηκε για το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου (το έχει παραλάβει από το ΥΠΑΝ η Περιφέρεια) και στο οποίο, κατά δήλωση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη, προβλέπεται η μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή υδροληψίας.

Αυτοψία στον Αμάραντο

Ο κ. Νικολάου έχοντας σαφή εικόνα και γνώση της υδρολογικής κατάστασης σε όλη την Ήπειρο και φυσικά και στην περιοχή του Αμαράντου (και για τις ιαματικές πηγές εκεί) και με βάση και την παλιά μελέτη του Παναγιώτη Κουτσούκου,(επικαιροποίηση της συνιστά ουσιαστικά  η απόφαση για ανάθεση μελέτης από τη νομαρχία)  έκανε αυτοψία μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, αφού προηγήθηκε κατάλληλη προεργασία. Το νερό των πηγών αυτών σήμερα πέφτει  στον Σαραντάπορο και καταλήγει στην Αλβανία και στην Αδριατική, άρα δεν αξιοποιείται.

Η παροχή νερού φτάνει περίπου στο μισό κυβικό μέτρο ανά δευτερόλεπτο (0,53 για την ακρίβεια) και αν υπολογιστεί σε ετήσια βάση πρόκειται για 15 εκατομμύρια κυβικά που χάνονται. Η ποιότητα του είναι άριστη και μπορεί να διατεθεί για πόση.

Στη διαδρομή, μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων μέχρι τα Γιάννινα, του αγωγού θα προβλεφθεί όπως προτάθηκε από τον διευθυντή του ΙΓΜΕ η δυνατότητα να ενταχθούν  μελλοντικά και άλλες πηγές, όπως αυτές του Γορμού, της Βελλάς και του Βοϊδομάτη. Το νερό θα φτάνει στο λεκανοπέδιο με κλειστό αγωγό και φυσική ροή και αυτό είναι ένα ακόμη  πλεονέκτημα αυτής της λύσης. Από τον αγωγό θα μπορεί να υδροδοτηθεί η Κόνιτσα και άλλα δημοτικά διαμερίσματα.

Και στη λεκάνη Μετσοβίτικου

Αυτοψία έγινε  από τον κ. Νικολάου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Ν.Α και στη λεκάνη του Μετσοβίτικου, στην έξοδο του ΥΗΣ Αώου. Για αυτή την περίπτωση θυμίζουμε ότι ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης επικαλείται αρνητική απάντηση της ΔΕΗ να διαθέσει ποσότητες νερού από την τεχνητή λίμνη πηγών Αώου, πριν αξιοποιηθεί ενεργειακά το νερό, άρα ο αποκλεισμός σε αυτή τη φάση τουλάχιστον της μεταφοράς από εκεί, αιτιολογείται από τη νομαρχία με την άρνηση της ΔΕΗ. Επιπλέον υπάρχει και άλλο πρόβλημα με τις υψομετρικές διαφορές που δεν επιτρέπουν την φυσική ροή προς το λεκανοπέδιο και πολλά ακόμη ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ο κ. Νικολάου τονίζει πάντως ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα με την περίπτωση Αώου-Μετσοβίτικου-Αράχθου και άλλων περιοχών που στο παρελθόν έχουν συζητηθεί ως πηγή υδροληψίας.

Έτσι η επιτροπή στην οποία μετείχε και ο ίδιος και εκπρόσωποι του πανεπιστημίου, του Φορέα της Λίμνης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου κλήθηκε ουσιαστικά να γνωμοδοτήσει για τον Αμάραντο.


«Επιχείρηση» άρσης της διαφωνίας με συνάντηση Γκόντα-Καχριμάνη

Για τη μεταφορά νερού από Αμάραντο

-Δεν υπάρχει διχογνωμία υποστήριξε ο νομάρχης και ευθέως δήλωσε ότι οι προτάσεις Καλογιάννη είναι ανέφικτες.

-Ανεξάρτητα από άλλες προτάσεις, επιμένει να  χαρακτηρίζει σημαντική αυτή του πρώην βουλευτή ο δήμαρχος.

Να ... βάλουν μαζί το νερό στ΄ αυλάκι και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη δημόσια διαφοροποίηση του δημάρχου για την μεταφορά νερού από τον Αμάραντο, επιχείρησαν χθες ο Νίκος Γκόντας και ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο με ... φανερή αφορμή την ανάδειξη αναδόχου για το Β΄ κλειστό. Οι δυο άνδρες με τις δηλώσεις που έκαναν θέλησαν να εμφανίσουν ότι δεν υπάρχει διαφορετική στάση από πλευράς δήμου, αλλά ο κ. Γκόντας επανέλαβε ότι είναι σημαντική η πρόταση του πρώην βουλευτή Ελευθερίου Καλογιάννη, ανεξάρτητα από άλλες, μια τοποθέτηση που εκλαμβάνεται ως ... μισή στήριξη στην επιλογή της νομαρχίας, αν και ο κ. Καχριμάνης έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν υφίσταται διχογνωμία.

Το μόνο νέο στοιχείο, πλην της ... ωραιοποιημένης τοποθέτησης του δημάρχου είναι ότι ο νομάρχης  για πρώτη φορά απέρριψε και δημόσια τις προτάσεις Καλογιάννη, ενώ προ ημερών είχε αναφερθεί μόνο στην μελέτη της ΔΕΗ που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού δεν διαθέτει το νερό από τον Αώο. Ακόμη ξεκαθαρίστηκε από το νομάρχη  ότι δεν πρόκειται για νερό που θα εμπλουτίσει την Παμβώτιδα, ωστόσο ο δήμαρχος έθεσε και αυτή την παράμετρο.

Ανέφικτες οι προτάσεις Καλογιάννη

Ακόμη  ο κ. Καχριμάνης θέλησε χθες να απαντήσει και σε όσους εκφράζουν προβληματισμό και ασκούν κριτική στην επιλογή του, μιλώντας για ψευτοδιλλήματα:

«Μας δίνεται, δήλωσε,  η ευκαιρία να θέσουμε ένα τέρμα στα ψευτοδιλήμματα σχετικά με τη μεταφορά νερού για ύδρευση του λεκανοπεδίου που θέτουν ορισμένοι κύκλοι. Οι δύο προτάσεις Καλογιάννη, πρόσθεσε,  είναι ανέφικτες αφού η μεταφορά από Μετσοβίτικο - Άραχθο είναι δύσκολη. Ανάλογη και η μεταφορά από Αώο αφού η Δ.Ε.Η. αρνείται. Μια τρίτη πρόταση Καλογιάννη έχει να κάνει με τη δημιουργία υδροηλεκτρικών έργων πρώτα και στη συνέχεια με την αξιοποίηση υδάτων σε ποσοστιαία βάση».

Ο νομάρχης δεν διέκρινε διχογνωμία για τη μεταφορά νερού μόνο για άρδευση, λέγοντας:

«Η μελέτη που εκπονήθηκε από τη Ν.Α.Ι. αφορά τη μεταφορά νερού από τις πηγές Αμάραντου μόνο για ύδρευση του λεκανοπεδίου κι όχι για εμπλουτισμό της λίμνης. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει διχογνωμία. Με τη συζήτηση και συνεργασία που έκανα με το δήμαρχο δεν υπάρχει έδαφος για ψευτοδιλήμματα που θέτουν ορισμένοι».

Ναι μεν, αλλά από το δήμαρχο

Από την πλευρά του ο κ. Γκόντας δήλωσε: «Ο νομάρχης με ενημέρωσε για τη μελέτη μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο και θεωρώ πως κάθε ενέργεια βοηθά ολόκληρο το λεκανοπέδιο στην ύδρευση. Η πρόταση Καλογιάννη, τόνισε,  έχει γίνει προ πολλών ετών και από την πλευρά του Δήμου μας έχει γίνει αποδεκτή, την οποία θεωρούμε σημαντική ανεξάρτητα από τις άλλες προτάσεις. Χρέος όλων μας είναι να μεριμνήσουμε από τώρα για την ύδρευση του λεκανοπεδίου και τον εμπλουτισμό της λίμνης μας».

Τέλος ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ επανέλαβε  ότι η επιχείρηση εκπονεί δικές της μελέτες για την υδροδότηση των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Ιωαννιτών καθώς κι άλλων περιοχών.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker