Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΞεκίνησε το 4ο Θερινό Πανεπιστήμιο στην Κόνιτσα

Ξεκίνησε το 4ο Θερινό Πανεπιστήμιο στην Κόνιτσα

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας και το Δίκτυο Βαλκανικών Πανεπιστημίων Border Crossings , διοργανώνει το 4ο Θερινό Πανεπιστήμιο (Summer School) με θέμα «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία του Βαλκανικού Χώρου» στην πόλη της Κόνιτσας στο χρονικό διάστημα 29/7 μέχρι 13/8/2008.

Οι θεματικές των μαθημάτων συνδέουν τις σύγχρονες θεωρητικές αναζητήσεις στην Ανθρωπολογία, την Εθνογραφία και τη Λαογραφία με τη σύγχρονη πραγματικότητα του χώρου των Βαλκανίων και εξετάζουν ζητήματα που αφορούν: στην Ανθρωπολογική θεωρία και την κατανόηση των Βαλκανίων, στην Ιστορία της Εθνολογίας στα Βαλκάνια, στη λαϊκή μουσική και πολιτισμό στην πρώην Γιουγκοσλαβία καθώς και ζητήματα διαχείρισης θρησκευτικών ταυτοτήτων στα Βαλκάνια.

Επίσης, κεντρικό κομμάτι του Θερινού Πανεπιστημίου είναι η άσκηση εθνογραφικής έρευνας στις δύο πλευρές του ελληνο-αλβανικού συνόρου από φοιτητές που συμμετέχουν στο Θερινό σχολείο υπό την επίβλεψη διδασκόντων. Αξίζει να αναφερθεί ότι κείμενα που έχουν προέλθει απ' αυτές τις ασκήσεις έρευνας στο παρελθόν έχουν δημοσιευθεί στον πρώτο και στον δ εύτερο (υπό έκδοση) τόμο Πρακτικών του Θερινού Πανεπιστημίου.

Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν περίπου 100 μεταπτυχιακοί φοιτητές από διάφορες χώρες και θα διδάξουν 15 καθηγητές από ελληνικά, βαλκανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Πέραν των μαθημάτων κατά τη διάρκεια του Θερινού Πανεπιστημίου θα δοθούν και διαλέξεις από διακεκριμένους ερευνητές του Βαλκανικού χώρου.

Η πρώτη διάλεξη φέτος θα δοθεί στις 30 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κόνιτσας από τον Michael Herzfeld με τίτλο «Η εφαρμογή της θεωρίας στην Ανθρωπολογία: από την κοινωνική στην πολιτισμική οικειότητα»

O Michael Herzfeld έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, Ελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Από το 1991 είναι καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της Modern Greek Studies Association και της Society for the Anthropology of Europe καθώς και διευθυντής του πολύ σημαντικού περιοδικού American Ethnologist από το 1994 έως το 1998. Το ερευνητικό του έργο έχει είναι έντονα συνδεδεμένο με την ανθρωπολογική κατανόηση της Ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της Κρήτης όπου έχει πραγματοποιήσει μακρόχρονη επιτόπια έρευνα.

Στην συγγραφική του παραγωγή πέρα από ένα μεγάλο αριθμό άρθρων σε βιβλία και περιοδικά ανθρωπολογίας συμπεριλαμβάνονται και σημαντικές μονογραφίες.

Όλοι οι διδάσκοντες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, ενώ συντονιστής των σεμιναρίων είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των Σεμιναρίων, τους συμμετέχοντες καθηγητές καθώς και τις παράλληλες εκδηλώσεις μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα:

http://www.uoi.gr/gr/conferences/extended.php?post_id=2270

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker