Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠροτεραιότητα για το Δήμο Κόνιτσας η αξιοποίηση της χαράδρας του Αώο

Προτεραιότητα για το Δήμο Κόνιτσας η αξιοποίηση της χαράδρας του Αώο

Σε απάντηση των όσων γράφτηκαν στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» με τίτλο «Γεμάτος με αγκάθια... αυθαιρεσίες ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου» στο φύλλο της 4ης Αυγούστου, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Χαράλαμπος Εξάρχου έστειλε προς την αθηναϊκή εφημερίδα απάντηση, την οποία κοινοποίησε και στον τοπικό τύπο.

Στην απάντηση επισημαίνεται: «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνετε για τον Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αώου και να σας συγχαρώ για τις πολλές αλήθειες που γράψατε. Αλήθειες που και εγώ προσωπικά διαπίστωσα πριν πολλά χρονιά, πληγώθηκα και μόλις ανέλαβα Δήμαρχος την 1/1/2007, πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η σύνταξη μελέτης αξιοποίησης του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου (χαράδρα Αώου).

Τούτο συνειδητά το έκανα γιατί πιστεύω ότι το εν λόγω έργο θα συμβάλει:

1. Ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της χώρας μας να γίνει εύκολα προσβάσιμο στους περιπατητές όλων των ηλικιών.

2. Στην τόνωση του τουρισμού της περιοχής μας που τόσο το έχει ανάγκη ο τόπος.

3. Στην προστασία του Δρυμού που πολύ σωστά περιγράψατε στο δημοσίευμά σας.

Συντάχθηκε από σοβαρότατους μελετητές η εν λόγω μελέτη, υπογράφτηκε Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπολείπεται μόνο μία έγκριση από το Δασαρχείο Κόνιτσας. Έχει διασφαλιστεί πίστωση 1.000.000 ευρώ για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Η όλη μελέτη αξιοποίησης έχει σαν πρότυπο το φαράγγι της Σαμαριάς.

Το φαράγγι μετά την ολοκλήρωση του έργου θα το επισκέπτονται μονό πεζοπόροι, περιπατητές και ορειβάτες.

Με τα παραπάνω πιστεύω ότι ο Δήμαρχος Κόνιτσας έχει αρκετά μεγάλη οικολογική συνείδηση.

Όσον αφορά το αυθαίρετο έργο αντικατάστασης του εξωτερικού υδραγωγείου ύδρευσης της πόλης της Κόνιτσας, σας γνωρίζω τα εξής:

1. Οι υπάρχουσες σωλήνες υδροδότησης τοποθετήθηκαν πριν 35 χρόνια και χρειάζονται άμεση αντικατάσταση.

2. Συντάχθηκε τεχνική μελέτη αντικατάστασης του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης και θεωρήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία - ΤΥΔΚ.

3. Το έργο ύδρευσης έπρεπε να προηγηθεί του έργου αξιοποίησης, γιατί ταυτίζονται. Κατασκευάζονται πάνω στον υπάρχοντα από 35 χρονιά δασόδρομο και η υπάρχουσα εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη για την αξιοποίηση του Δρυμού πιστεύαμε ότι καλύπτει και τα δυο έργα.

Νομίζω ότι κανείς σώφρον άνθρωπος θα έχει αντίθετη άποψη με τα παραπάνω έργα, διότι αν δεν γίνει το έργο ύδρευσης η πόλη της Κόνιτσας θα μείνει χωρίς νερό και αν δεν γίνει το έργο αξιοποίησης προβλήματα που σωστά και εσείς διαπιστώσατε στο Δρυμό, καθημερινά θα πολλαπλασιάζονται.

Πίστη μου και πεποίθησή μου είναι ότι τα εν λόγω έργα θα προβάλουν και θα συμβάλουν στη με μέτρο αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού και ως Κονιτσιώτης, επιτρέψτε μου να αγαπώ και εγώ όσο και εσείς, τον Εθνικό Δρυμό Βίκου Αώου».

Πηγή: Πρωινά Νέα

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker