Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΑθλητισμόςΠρόταση για τη δημιουργία αεραθλητικού κέντρου στην Κόνιτσα

Πρόταση για τη δημιουργία αεραθλητικού κέντρου στην Κόνιτσα

Επιστολή στους φορείς στέλνει η αερολέσχη Ιωαννίνων

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ιωαννίνων αλλά και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς, πρόκειται να κοινοποιήσει η Αερολέσχη Ιωαννίνων, με θέμα τις προτάσεις της για την ανάπτυξη του αεραθλητισμού στην περιοχή μας. Στην επιστολή αυτή θίγονται ζητήματα όπως αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Κατσικά, η χρηματοδότηση της αερολέσχης, η περαιτέρω ανάπτυξη του αλεξίπτωτου πλαγιάς αλλά και η δημιουργία ενός κέντρου αεραθλητισμού στην Κόνιτσα.

Αναβάθμιση - ανάπλαση αεροδρομίου Ιωαννίνων

Σύμφωνα λοιπόν με τη λέσχη αεραθλητών Ιωαννίνων η αναβάθμιση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων δε θα πρέπει να περιοριστεί σε μια όμορφη ανακατασκευή αλλά να επεκταθεί έτσι ώστε να προκύψει μια ουσιαστική ανάπτυξη που σημαίνει διεύρυνση ωραρίου, αφίξεις- αναχωρήσεις περισσότερων αεροπλάνων σε συνδυασμό με επαναπροσδιορισμό της μελέτης ανάπλασης του Αερολιμένα, με πρόβλεψη αεραθλητικών εγκαταστάσεων - υπόστεγων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σαν εκθεσιακοί χώροι για την ανάπτυξη του αεραθλητισμού στην περιοχή μας σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών επαρχιακών πόλεων.

Τονίζουν επίσης πως πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από όλους τους φορείς ώστε το αεροδρόμιο να παραμένει ανοιχτό όλη μέρα και να γίνει πύλη εισόδου για το Νομό μας.

«Κατά την άποψή μας τουλάχιστον κατά την θερινή σαιζόν αρχικά, θα πρέπει να υπάρξουν πιέσεις προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ώστε το αεροδρόμιο να παραμένει ανοιχτό όλη την ημέρα με το λιγότερο δυνατό απαραίτητο προσωπικό για εξυπηρέτηση πράγμα το οποίο θα είχε πολλαπλά πλεονεκτήματα για την περιοχή μας», αναφέρει η επιστολή.

Αεροδρόμιο - Πεδίο προσγείωσης Κατσικάς

Επειδή, όπως υποστηρίζουν, καμία ουσιαστική ανάπτυξη των αεραθλημάτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από τα Κρατικά Αεροδρόμια, το παλιό αεροδρόμιο της Κατσικάς, παρά τα κάποια μειονεκτήματα του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αεραθλητικό κέντρο, αφού σύμφωνα με την αερολέσχη Ιωαννίνων, πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα το καθιστούσαν πραγματικά ένα πόλο ανάπτυξης του αεραθλητισμού αλλά και προβολής της πόλης μας πανελληνίως.

Ταυτόχρονα εκφράζουν την πικρία τους για τη στάση της Νομαρχίας η οποία προτείνει εκεί την κατασκευή ενός νέου γηπέδου, καθώς όπως λένε αυτό θα μπορούσε να κατασκευαστεί και σε άλλες πιθανές περιοχές του λεκανοπεδίου, πράγμα που δεν υφίσταται για ένα αεραθλητικό κέντρο.

Προτείνουν δε, στο αεροδρόμιο Κατσικάς να γίνει ένας συνδυασμός αθλητικών εγκαταστάσεων (γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδηλατοδρόμων κ.λ.π. αλλά όχι γηπέδου ποδοσφαίρου) και ενός πεδίου προσγείωσης με σύγχρονα υπόστεγα όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται εκθέσεις, συναντήσεις, αγώνες και εκπαίδευση των αεραθλητών της Ηπείρου με όλα τα πολλαπλά οφέλη που θα σήμαινε αυτό για την τουριστική προβολή της πόλης μας.

Χρηματοδότηση εγκαταστάσεων - αεροσκαφών αερολέσχης

Βασικό αίτημα είναι επίσης και η χρηματοδότηση της λέσχης. Για το λόγο αυτό η επιστολή επισημαίνει πως είναι κρίμα να ξοδευτούν τόσα πολλά χρήματα για την κατεδάφιση καινούργιων σχετικά κτιριακών εγκαταστάσεων για την ανάπλασή τους και να μην διατεθεί ένα πολύ μικρό μέρος χρημάτων για την δημιουργία εγκαταστάσεων όπως ενός νέου υπόστεγου της λέσχης που μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά στην ανάπτυξη του αεραθλητισμού στην πόλη μας.

Ζητάει μάλιστα και την βοήθεια των τοπικών φορέων για την χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και την παραχώρηση ενός σκαπτικού μηχανήματος του Δήμου ή της Νομαρχίας για την απαραίτητες εργασίες ηλεκτροδότησης του υπόστεγου από το αεροδρόμιο.

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι επειδή στα άμεσα σχέδια της λέσχης είναι και η αγορά ενός δεύτερου μοτοαναμόπτερου, ένα μέρος του κόστους της αγοράς αυτής ίσως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και από τον Δήμο ή την Νομαρχία μιας και, όπως υποστηρίζουν, τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης για την έρευνα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Νομού μας, κάτι το οποίο έχει γίνει και σε άλλους νομούς της χώρας.

Αλεξίπτωτο Πλαγιας

Ένα άλλο τμήμα στο οποίο δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια τα μέλη της Αερολέσχης είναι το άθλημα του αλεξιπτώτου πλαγιάς (parapente).

Όλη η περιφέρεια της Ηπείρου είναι ιδανική για την ανάπτυξη του αεραθλήματος του αλεξίπτώτου πλαγιάς, ενώ η ομάδα των αεραθλητών της λέσχης κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε πανελλήνιες συναντήσεις και αγώνες που διεξάγονται.

Επίσης αεραθλητές της Ηπείρου συμμετέχουν τελευταία και μας αντιπροσωπεύουν μέσω της εθνικής ομάδας αλεξιπτώτου πλαγιάς και σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Για του λόγους αυτούς λοιπόν καλούν του δήμους να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες των αεραθλητών, για την βελτίωση των χώρων των απογειώσεων των αλεξιπτώτων πλαγιάς αλλά και για την διεξαγωγή περισσότερων αγώνων - συναντήσεων (π.χ. Εύαθλος Κόνιτσας) στην περιοχή της Ηπείρου όπου μέσα από αυτούς θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται η ομορφιά του τόπου μας.

Πρόταση για τη δημιουργία αεραθλητικού κέντρου στην Κόνιτσα

Τελευταίο αλλά εξίσου αίτημα της αερολέσχης Ιωαννίνων είναι και η δημιουργία ενός αεραθλητικού κέντρου. Τα μέλη της προκρίνουν τον κάμπο της Κόνιτσας ως την ιδανική θέση, αφού όπως αναφέρουν, παρέχει πολλά πλεονεκτήματα για την δημιουργία ενός αεραθλητικού κέντρου.

«Οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη αεραθλημάτων, είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά συγχρόνως υποβαθμισμένη, δεν υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία και μπορεί κάποιος να συνδυάσει πολλές υπαίθριες δραστηριότητες μαζί», τονίζουν στην επιστολή τους.

Να σημειώσουμε επίσης εδώ ότι σε όλη την Ήπειρο δεν υπάρχει εγκεκριμένο πεδίο προσγείωσης εκτός από την προσπάθεια που γίνεται από φίλους της Αερολέσχης Θεσπρωτίας για δημιουργία πεδίου προσγείωσης στο Μαργαρίτη Θεσπρωτίας.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker