Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΤουρισμόςΠρωτοχρονιά στο Νομό Ιωαννίνων

Πρωτοχρονιά στο Νομό Ιωαννίνων

Γεμάτα το Ζαγόρι, το Μέτσοβο και η Κόνιτσα - Χωρίς επισκέπτες τα Τζουμέρκα και το Δίστρατο

Οι κρατήσεις δωματίων στα δημοφιλή θέρετρα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και ήδη η πληρότητα στα ξενοδοχεία, στους παραδοσιακούς ξενώνες και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στους δημοφιλέστερους προορισμούς του Νομού Ιωαννίνων για την Πρωτοχρονιά ξεπερνά το 90%.

Τα θέλγητρα του νομού πολλά, γι' αυτό και αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, την Κόνιτσα για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά.

Γραφικά χωριουδάκια, αναμμένα τζάκια και «ζεστή ατμόσφαιρα», λειτουργούν σαν μαγνήτης και συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού των μεγάλων πόλεων, που επιθυμούν να ξεφύγουν και να ζήσουν όσο γίνεται πιο έντονα το εορταστικό κλίμα. Στα χωριά του Ζαγορίου, στο Μέτσοβο και στην Κόνιτσα συρρέει ένας μεγάλος αριθμός Βορειοελλαδιτών κυρίως, καθώς μέσω της Εγνατία Οδού προσφέρονται γρήγορες, άνετες και κυρίως οικονομικές αποδράσεις.

Για την Πρωτοχρονιά, δύσκολα θα καταφέρει να βρει κάποιος κατάλυμα στα χωριά του Ζαγορίου καθώς όσοι επέλεξαν να κάνουν ρεβεγιόν «παραδοσιακά», είχαν φροντίσει να κάνουν κράτηση στο κατάλυμα της επιλογής τους αρκετό καιρό πριν.

Ο Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου προσέλκυσε και φέτος για την υποδοχή του νέου έτους πλήθος επισκεπτών ενώ δήμος και ιδιοκτήτες καταλυμάτων και χώρων συνεστίασης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μη φύγει κανείς παραπονεμένος! «Το Ζαγόρι διατηρεί την αίγλη του και συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε καλές τιμές και φυσικά όλα αυτά συνδυασμένα με τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το τοπίο» σύμφωνα με το Δήμαρχο Γαβριήλ Παπαναστασίου.

Στο Δήμο Τύμφης η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα, αγγίζει το 95%, ενώ όσοι είναι «της τελευταίας στιγμής» μάλλον δε θα καταφέρουν να βρουν εύκολα δωμάτιο, εκτός αν σταθούν τυχεροί και υπάρξει κάποια ακύρωση. Όσοι πάλι ανησυχούν για την προσβασιμότητα, όπως μας ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, οι δρόμοι είναι καθαροί ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου και της Ν.Α.Ι. βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Τα χωριά μας είναι γεμάτα, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα ειδικά αυτές τις άγιες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουκουβέλος, ενώ μας μετέφερε και τις ευχές του για τη νέα χρονιά.

Το αδιαχώρητο επικρατεί αυτές τις ημέρες στο Μέτσοβο με την πληρότητα να ανέρχεται στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο πολλοί είναι και οι διερχόμενοι που μαγεύονται από την περιοχή και σταματούν για μια μικρή περιήγηση και φυσικά για να γευτούν τα εκλεκτά εδέσματα. «Το μόνο δυσάρεστο είναι ότι φέτος δε χιόνισε και τα χιονοδρομικά κέντρα δε θα έχουν κόσμο όπως τις προηγούμενες χρονιές» σημείωσε ο Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας. Όσο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μέτσοβο κατά τη διάρκεια των εορτών, ο δήμος έχει προχωρήσει σε μονοδρομήσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν, όσο το δυνατόν καλύτερα οι οδηγοί, με τη συνδρομή και της Τροχαίας. Το Μέτσοβο επιλέγουν πάντως επισκέπτες κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία καθώς η Εγνατία Οδός μας έχει φέρει πιο κοντά στη Βόρεια Ελλάδα.

Κόνιτσα

Μεγάλη ήταν και η ζήτηση στην Κόνιτσα, η οποία σε τουριστικό επίπεδο, αναπτύσσεται ραγδαία. «Η Κόνιτσα βγαίνει από την αφάνεια και αποδεικνύει την αξία της, ωστόσο δε θα πρέπει να πάρουν 'τα μυαλά μας αέρα', κάτι που συνέβη σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Πρέπει να παραμείνουμε φιλόξενοι και να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες για να συνεχίσει να μας προτιμά ο κόσμος» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Εξάρχου. Μπορεί η Κόνιτσα να μην επωφελείται άμεσα από την Εγνατία Οδό, ωστόσο κάτοικοι και επιχειρηματίες προσβλέπουν στην Ιόνια Οδό για περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά τα χωριά του Δήμου Τζουμέρκων, παρά την απαράμμιλη ομορφιά του φυσικού τοπίου, δεν συγκεντρώνουν επισκέπτες αυτές τις ημέρες. Η έλλειψη τουριστικών υποδομών κρατά ακόμη στην αφάνεια τα όμορφα Τζουμέρκα. «Στην περιοχή μας επικρατεί η άποψη ότι κάνουμε Πρωτοχρονιά στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σταύρος Γκορτζής.

Χιονοδρομικά χωρίς...χιόνι

Την ίδια στιγμή με μειωμένη επισκεψιμότητα και χωρίς χιόνι κυλούν οι γιορτές στα χειμερινά θέρετρα. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ο νοτιάς δεν κάνουν το χατίρι στους λάτρεις του σκι.

Από τα 19 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας ανοιχτές πίστες παραμένουν ελάχιστες, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο καιρός δεν επέτρεψε να διατηρηθεί το χιόνι, παρά μόνο στα βόρεια της χώρας.

Δίστρατο

Στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας οι πίστες δε λειτούργησαν καθόλου αυτές τις ημέρες και οι επισκέπτες...ήταν περαστικοί. Για την εξυπηρέτησή τους παρέμεναν ανοιχτά μόνο τα τουριστικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων υπέστησαν μεγάλη ζημιά, αφού περίμεναν αυτές τις ημέρες να γεμίσουν τα ταμεία τους, ωστόσο η μικρή επισκεψιμότητα δεν κατέστησε εφικτό κάτι τέτοιο. Μεγάλο ήταν το πλήγμα και για τα καταλύματα της περιοχής, με την πληρότητα να μην ξεπερνά το 50%, ενώ αρκετές ήταν και οι ακυρώσεις, καθώς όσοι είχαν ονειρευτεί «λευκά» Χριστούγεννα προτίμησαν να μείνουν εντός των πυλών ή επέλεξαν κάποιο άλλο προορισμό για να χαρούν το χιόνι. «Πολύ κακός καιρός για Χριστούγεννα, καιρός που έκαψε τα χιονοδρομικά κέντρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινότητας Διστράτου Κώστας Παγανιάς, ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κατακόρυφα μειωμένη επισκεψιμότητα.«Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να χιονίσει για να δουν και όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό 'μια άσπρη μέρα'. Αν δε χιονίσει τότε η κατάσταση για εμάς θα είναι πολύ δύσκολη. Είναι η πρώτη χρονιά που δεν άνοιξαν οι πίστες. Δεν δούλεψαν τα τελεφερίκ, οι ενοικιάσεις εξοπλισμού, παρά μόνο τα καταστήματα και οι καφετέριες. Το μόνο που περιμένουμε τώρα είναι να έρθει ο χειμώνας» σημείωσε ο κ. Παγανιάς.

Ποδαρικό με... 20 C το 2010!

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κινηθεί η θερμοκρασία την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Όπως επισημαίνεται στο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές και τοπικές βροχές από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά, ενώ οι άνεμοι θα είναι νότιοι νοτιοδυτικοί με ένταση έως 7 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Από την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προκύπτει ότι σήμερα και αύριο η μέγιστη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και θα επικρατεί αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις στα ηπειρωτικά θα φτάσουν τα 5 Μποφόρ. Στη Θεσσαλονίκη η μέγιστη θερμοκρασία για την ίδια χρονική περίοδο θα ανέλθει στους 18 βαθμούς Κελσίου και θα υπάρχουν νεφώσεις. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατούν και στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς: ειδικότερα στην Αράχοβα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 την Πέμπτη και τους 11 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού θα είναι κατά 7- 8 βαθμούς χαμηλότερη. Στα ίδια επίπεδα με αυτά της Αράχοβας θα κινείται η θερμοκρασία στο Καρπενήσι και κατά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη θα είναι στα Χάνια Πηλίου, τις Πρέσπες και το Πάπιγκο Ιωαννίνων.

Πηγή: Πρωϊνά Νέα

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker