Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΤουρισμόςΑνοδικά κινήθηκε ο τουρισμός

Ανοδικά κινήθηκε ο τουρισμός

«Βούλιαξαν» οι δημοφιλείς προορισμοί στα ορεινά των Ιωαννίνων

touristiko_katallymaΤα φετινά Χριστούγεννα αποτελούν πλέον παρελθόν, αφήνοντας ωστόσο πολύ καλές εντυπώσεις αλλά και ικανοποίηση στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στην Ήπειρο, αφού η κίνηση ήταν ανοδική σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, κάτι που συμβαίνει άλλωστε μόνιμα τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τις ελπίδες για περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, όπως υποστηρίζει και ο Πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου κ. Ζήγος.

Όσο για τους δημοφιλείς προορισμούς των Ιωαννίνων, με βάση και τα επίσημα στοιχεία, «βούλιαξαν» πραγματικά, με πληρότητα από 90% μέχρι και 100% σε πολλές περιπτώσεις. Πρόκειται κατά βάση για την περιοχή του Μετσόβου, των Ζαγοροχωρίων, της Κόνιτσας, τα Τζουμέρκα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν τις μονοήμερες εκδρομές ακόμη και ανήμερα των Χριστουγέννων, από τη Βόρεια Ελλάδα κυρίως, ελέω Εγνατίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κατάλογος όσων επιλέγουν την περιοχή μας, ακόμη και τις ημέρες των εορτών, περιλαμβάνει επισκέπτες από αρκετά νησιά, όπως για παράδειγμα την Κρήτη, οι οποίοι λόγω δραστηριοτήτων δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το κάνουν αυτό κατά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με την περιοχή μας να είναι πρώτη στις προτιμήσεις τους.

«Κάθε χρόνο και καλύτερα»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου κ. Ζήγο, τα φετινά Χριστούγεννα η Θεσπρωτία, που βέβαια δεν αποτελεί top επίπεδο ακόμη στον χειμερινό τουρισμό, βρέθηκε να κινείται ανοδικά, ιδιαίτερα το τριήμερο 24- 25 και 26 Δεκεμβρίου, ενώ και για τις επόμενες ημέρες υπάρχουν ικανοποιητικές κρατήσεις, όπως και για την Πρωτοχρονιά, που μαζί με τα Χριστούγεννα υπάρχει η μεγάλη έξαρση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τις ημέρες που διανύουμε παρατηρείται περιορισμένη κίνηση.

Άλλωστε, οι ελεύθερες διακοπές συνηθίζεται να διαρκούν 2-5 ημέρες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, μία εβδομάδα μέσω του κοινωνικού τουρισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί Θεσπρωτοί του εξωτερικού, επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα τους, συνδυάζοντας διακοπές στα χωριά τους, με λίγες ημέρες σε κάποιο τουριστικό Κατάλυμα.

Οι περιοχές όπου υπάρχουν καταλύματα στο Νομό και επιλέγονται για τις ημέρες αυτές είναι η Παραμυθιά, ο Αχέροντας, το Μαργαρίτι..., ενώ υπάρχουν και οι ξενώνες στη Μουργκάνα που προσελκύουν κόσμο και γίνονται προσπάθειες για να υπάρξουν μεγαλύτερα οφέλη στο άμεσο μέλλον.

Τιμές για όλα τα γούστα

Το τιμολόγιο για τους δημοφιλείς προορισμούς είναι για όλα τα γούστα και απευθύνεται σε κάθε βαλάντιο. Σύμφωνα με τον κ. Ζήγο, αυτό ξεκινά από τα 50 ευρώ σε λίγες περιπτώσεις για ένα...λαϊκό δίκλινο δωμάτιο και κυρίως στη Θεσπρωτία, ενώ για τα Ιωάννινα κυμαίνεται από 100 ευρώ μέχρι και 150, ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθενός.

Για χλιδάτα οικογενειακά διαμερίσματα η τιμή φτάνει και ξερνά τα 200 ευρώ τη βραδιά, αλλά δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό που προτιμά τις οικονομικότερες λύσεις.

Και μονοήμερες εκδρομές

Δεν είναι όμως μόνο εκείνοι που έρχονται για να περάσουν κάποιες ημέρες, είτε τα Χριστούγεννα, είτε την Πρωτοχρονιά στην περιοχή μας, αφού δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν τη λύση της μονοήμερης επίσκεψης, σε κάποιον από τους προορισμούς της Ηπείρου, με την Εγνατία Οδό να αποτελεί τον σημαντικότερο σύμμαχό τους, όπως και τον καλό καιρό που επικράτησε το τριήμερο παραμονής και Χριστουγέννων.

Η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο πρωτόγνωρη από τις δύο κατευθύνσεις και μέσα στις επιλογές των εκδρομέων δε ήταν μόνο τα Γιάννενα, αφού πολλοί συνδύασαν, ερχόμενοι από πολύ πρωινές ώρες και μια βόλτα στον Νομό Θεσπρωτίας.

Την τιμητική τους τα ορεινά των Ιωαννίνων

Η τεράστια προβολή που τυγχάνουν τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, έχει προσδώσει μεγάλο κύρος στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Ιωαννίνων, αφού φέτος είχαν ίσως τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα των τελευταίων χρόνων.

Η πληρότητα τις ημέρες των Χριστουγέννων άγγιξε το 100%, με....αιχμή του δόρατος Μέτσοβο και Ζαγοροχώρια, αφού Βόρεια Ελλάδα, Αθήνα, ακόμη και νησιά του Αιγαίου...μετατοπίστηκαν έστω για λίγες ημέρες στην Ήπειρο, δίδοντας μια εικόνα-όνειρο για την αγορά των περιοχών αυτών, που μόνο κέρδη είχε, ενώ και την Πρωτοχρονιά η εικόνα θα είναι ανάλογη βάση των κρατήσεων οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο.

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker