Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΤουρισμόςΑντέχει ο τουρισμός στο νομό

Αντέχει ο τουρισμός στο νομό

Παρά την κρίση, "πλήρεις" επισκεπτών οι γιορτές

- Ζαγόρια - Μέτσοβο - Κόνιτσα στην "πρώτη γραμμή"

- Μιλούν στα "Π.Ν." Παπαναστασίου, Σουκουβέλος, Τζαφέας, Εξάρχου

Μπορεί η οικονομική κρίση να μην επιτρέπει περιττά έξοδα και ταξίδια αναψυχής και οι περισσότεροι να επιλέγουν να περάσουν τις γιορτινές αυτές ημέρες «εντός των πυλών», ωστόσο όπως φαίνεται οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο Νομό Ιωαννίνων δε θα πρέπει να ανησυχούν.

Τα χωριά του νομού, δεν χρειάζονται περιττούς στολισμούς αυτές τις ημέρες, όπως μας έχουν συνηθίσει οι μεγάλες πόλεις, καθώς το φυσικό κάλλος, η ομορφιά του τοπίου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε οικισμού αποτελούν «τα δυνατά σημεία» του Ζαγορίου, της Κόνιτσας και του Μετσόβου.

Την περίοδο των εορτών που διανύουμε τα χωριά «ξαναζωντανεύουν», όχι μόνο από απόδημους που επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες για να περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και από επισκέπτες που σπεύδουν από ολόκληρη την Ελλάδα να γνωρίσουν την απαράμιλλη γιαννιώτική φιλοξενία.

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αυτές τις ημέρες καθώς η φύση έχει αγριέψει, οι επιβλητικές κορφές της Αστράκας και της Γκαμήλας είναι κάτασπρες από το χιόνι, ενώ τα τζάκια καίνε στο φουλ μέσα στα παραδοσιακά αρχοντικά και τα σπίτια των φιλόξενων ξενοδόχων. Το Μονοδέντρι, το Κουκούλι και οι Κήποι είναι λίγα μόνο από τα χωριά που κατά την περίοδο των εορτών γεμίζουν από επισκέπτες. Ο Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου προσέλκυσε και φέτος για τις γιορτές των Χριστουγέννων πλήθος επισκεπτών ενώ δήμος και ιδιοκτήτες καταλυμάτων και χώρων συνεστίασης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μη φύγει κανείς παραπονεμένος! «Το Ζαγόρι διατηρεί την αίγλη του και συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε καλές τιμές και φυσικά όλα αυτά συνδυασμένα με τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το τοπίο» σύμφωνα με το Δήμαρχο Γαβριήλ Παπαναστασίου.

Στο Δήμο Τύμφης η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα, αγγίζει το 95%, ενώ όσοι είναι «της τελευταίας στιγμής» μάλλον δε θα καταφέρουν να βρουν εύκολα δωμάτιο, εκτός αν σταθούν τυχεροί και υπάρξει κάποια ακύρωση. Όσοι πάλι ανησυχούν για την προσβασιμότητα, όπως μας ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, οι δρόμοι είναι καθαροί ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου και της Ν.Α.Ι. βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Τα χωριά μας είναι γεμάτα, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα ειδικά αυτές τις άγιες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουκουβέλος, ενώ μας μετέφερε και τις ευχές του για χαρούμενες γιορτές.

Τα παραδοσιακά τζάκια έχουν ανάψει και στο Μέτσοβο και περιμένουν τους επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών. Η πληρότητα ανέρχεται στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο πολλοί είναι και οι διερχόμενοι που μαγεύονται από την περιοχή και σταματούν για μια μικρή περιήγηση και φυσικά για να γευτούν τα εκλεκτά εδέσματα. «Το μόνο δυσάρεστο είναι ότι φέτος δε χιόνισε και τα χιονοδρομικά κέντρα δε θα έχουν κόσμο όπως τις προηγούμενες χρονιές» σημείωσε ο Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας. Όσο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μέτσοβο κατά τη διάρκεια των εορτών, ο δήμος έχει προχωρήσει σε μονοδρομήσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν, όσο το δυνατόν καλύτερα οι οδηγοί, με τη συνδρομή και της Τροχαίας. Το Μέτσοβο επιλέγουν πάντως επισκέπτες κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία καθώς η Εγνατία Οδός μας έχει φέρει πιο κοντά στη Βόρεια Ελλάδα.

Μεγάλη ήταν και η ζήτηση στην Κόνιτσα, η οποία σε τουριστικό επίπεδο, αναπτύσσεται ραγδαία. «Η Κόνιτσα βγαίνει από την αφάνεια και αποδεικνύει την αξία της, ωστόσο δε θα πρέπει να πάρουν 'τα μυαλά μας αέρα', κάτι που συνέβη σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Πρέπει να παραμείνουμε φιλόξενοι και να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες για να συνεχίσει να μας προτιμά ο κόσμος» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Εξάρχου. Μπορεί η Κόνιτσα να μην επωφελείται άμεσα από την Εγνατία Οδό, ωστόσο κάτοικοι και επιχειρηματίες προσβλέπουν στην Ιόνια Οδό για περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής.

 

Πηγή: Πρωϊνά Νέα

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker