Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΤουρισμόςΠόλος έλξης τα Γιάννενα στις γιορτές των Χριστουγέννων

Πόλος έλξης τα Γιάννενα στις γιορτές των Χριστουγέννων

Ικανοποιητικές οι κρατήσεις στους ορεινούς προορισμούς

Μπορεί ο χειμώνας που διανύουμε να είναι δύσκολος λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως, φαίνεται ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού στα δημοφιλή χειμερινά θέρετρα του Νομού Ιωαννίνων, που παραδοσιακά συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα, ειδικά την περίοδο των γιορτών, δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να ανησυχούν.
Αυτό γιατί στους περισσότερους ορεινούς προορισμούς του Νομού Ιωαννίνων, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι μέχρι τώρα κρατήσεις δωματίων για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κίνηση θα είναι ίδια με πέρυσι, ίσως μάλιστα και λίγο πιο αυξημένη.
Πώς όμως οι επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή μας τα καταφέρνουν; Βασικό τους «όπλο» οι τιμές των καταλυμάτων, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία διατηρούνται σταθερές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι σταθερές τιμές, σε συνδυασμό με την καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή μας επισκεπτών από την Βόρειο Ελλάδα λόγω της ολοκλήρωσης της Εγνατίας, αλλά και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, αποτελούν ένα ελκυστικό «πακέτο» για όλους εκείνους οι οποίοι αποφασίζουν να περάσουν κάποιες ημέρες από τις γιορτές μακριά απ' το σπίτι τους.
Βέβαια, περιοχή από περιοχή διαφέρει, όπως αποδεικνύεται και από όσα δηλώνουν σχετικά με το θέμα, πέντε ντόπιοι ξενοδόχοι, από ισάριθμα ορεινά θέρετρα, δηλαδή από το Πάπιγκο, το Μέτσοβο, το Δίστρατο, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο, οι οποίοι μίλησαν στον «Π.Λ.» για τις κρατήσεις δωματίων στην περιοχή τους ενόψει Χριστουγέννων, για τις προσφερόμενες τιμές, αλλά και για την προέλευση των επισκεπτών του χειμώνα.

ΠΛΗΡΕΣ ΤΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
Περισσότερες από 40 τουριστικές επιχειρήσεις –ξενοδοχεία και ξενώνες- λειτουργούν σήμερα στο Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τον δημοφιλέστερο χειμερινό προορισμό του Ζαγορίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Φέτος, η πληρότητα ενόψει γιορτών αγγίζει το 100%, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Παπίγκου Δημήτρης Μπίτος, υπεύθυνος του παραδοσιακού ξενώνα «Καλλιόπη». Γενικά στο Ζαγόρι η πληρότητα στα καταλύματα για την ίδια περίοδο αγγίζει το 90%, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, όπως τόνισε ο κ. Μπίτος.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ
Η μεγάλη πλειοψηφία των δίκλινων δωματίων στο Πάπιγκο τιμάται από 70 έως 100 ευρώ για την περίοδο των γιορτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να βρει δωμάτια λίγο φθηνότερα (50 ευρώ) ή ακριβότερα που μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τα 200 ευρώ! Η επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Μπίτο, εξαρτάται πάντα απ' το βαλάντιο του κάθε επισκέπτη. Πάντως, όπως σημειώνει ο ίδιος, όλα τα δωμάτια στην περιοχή προσφέρουν ικανοποιητικές ανέσεις, ενώ οι τιμές τους ελάχιστα διαφοροποιούνται σε περιόδους όπως οι γιορτές που έρχονται, αφού οι επαγγελματίες δουλεύουν κυρίως με γνωστούς πελάτες που επιστρέφουν στο Ζαγόρι τέτοια εποχή.

Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ
Οι επισκέπτες που και αυτά τα Χριστούγεννα θα κατακλύσουν τα χωριά του Ζαγορίου προέρχονται στην πλειοψηφία τους απ' την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ αυξημένη κίνηση παρατηρείται πλέον από ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα (Ξάνθη, Κομοτηνή κ.λ.π.), χάρη στην ολοκλήρωση της Εγνατίας, που κάνει πιο σύντομη και εύκολη την πρόσβαση στην περιοχή μας.

ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ
Περίπου 800 κλίνες διαθέτει το ιδιαίτερα δημοφιλές τον χειμώνα Μέτσοβο και δύσκολα αυτές μπορούν να καλυφθούν πλήρως. Όσον αφορά τις γιορτές που έρχονται, υπάρχει μέχρι στιγμής αυξημένη ζήτηση για τα τριήμερα 24 έως 26 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο κ. Απόστολος Ταλάρης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Εγνατία». Γενικά υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων, οπότε όποιος το επιθυμεί, μπορεί να βρει απ' το πιο φθηνό έως το πιο ακριβό κατάλυμα, επισημαίνει ο κ. Ταλάρης, συμπληρώνοντας ότι κατά μέσο όρο το δίκλινο στο Μέτσοβο με πρωινό κοστίζει 60 με 70 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και δωμάτια που τιμώνται έως και 120 ευρώ, ανάλογα φυσικά με το πόσα είναι κανείς διατεθειμένος να δώσει.

ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Με την παράδοση της Εγνατίας Οδού αυξήθηκε κατακόρυφα ο ημερήσιος τουρισμός στο Μέτσοβο, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε μείωση στις διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τον κ. Ταλάρη! «Όταν κανείς μπορεί να έρθει απ' την Βέροια μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, γιατί να μην το κάνει αυθημερόν και να χρεωθεί την βραδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Πάντως οι επισκέπτες της ορεινής κωμόπολης προέρχονται κυρίως απ' την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλες περιοχές της Δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας. Στο μεταξύ, οι ντόπιοι ξενοδόχοι ελπίζουν ότι με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού θα αυξηθούν οι επισκέπτες και από την Πελοπόννησο.

ΓΕΜΑΤΑ ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
Στην περιοχή των Τζουμέρκων (Καλαρρύτες, Συρράκο, Πράμαντα) δεν υπάρχει φέτος διαφορά στις κρατήσεις για τις γιορτές, σε σχέση με πέρυσι! Όλα τα καταλύματα είναι πλήρη για το διάστημα από 20 Δεκεμβρίου μέχρι 7 Ιανουαρίου. Αυτό δηλώνει, μιλώντας στον «Π.Λ.», ο κ. Χρήστος Χασάνης, υπεύθυνος του ξενοδοχείου «Συρράκο».
Τα δίκλινα στην περιοχή κοστίζουν αυτή την περίοδο κατά μέσο όρο 70 ευρώ με πρωινό, τιμή που, σύμφωνα με τον κ. Χασάνη, είναι σταθερή τα τελευταία τρία χρόνια.
«Από το Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε μία αύξηση των επισκεπτών στα Τζουμέρκα κατά 15 με 20%. Μετά τις γιορτές όμως θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε με σιγουριά αν αυτή δεν αποτελεί παροδικό φαινόμενο και οφείλεται στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού», τονίζει ο κ. Χασάνης.

ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Καμία διαφορά με πέρυσι δεν υπάρχει στις κρατήσεις δωματίων στους Καλαρρύτες, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Ναπολέων Ζάγκλης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου παραδοσιακού ξενώνα. Όλα τα δωμάτια του χωριού είναι κλεισμένα για τις γιορτές, όπως αναφέρει, από επισκέπτες που προέρχονται κυρίως από Αθήνα και από την Βόρειο Ελλάδα.

ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟ
Μικρή υπήρξε η κίνηση μέχρι τώρα στο ακριτικό Δίστρατο της Κόνιτσας, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μάϊπα, υπεύθυνο του ξενοδοχείου «Τα Φρατέλια». Γεγονός που είναι φυσικό, αφού η κίνηση στην περιοχή βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας το οποίο δεν έχει αρχίσει ακόμη να λειτουργεί για φέτος. Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Μάϊπας στον «Π.Λ.», για το δεκαπενθήμερο των γιορτών η ζήτηση δωματίων είναι μεγάλη, από Αθήνα κυρίως και Θεσσαλονίκη. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, με το δίκλινο να κοστίζει στο Δίστρατο κατά μέσο όρο 60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού.

 

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker