Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΤουρισμόςΤρία βραβεία για τον νομό Ιωαννίνων στη διεθνή έκθεση «Philoxenia»

Τρία βραβεία για τον νομό Ιωαννίνων στη διεθνή έκθεση «Philoxenia»

Για μια ακόμη χρονιά ο τόπος μας βραβεύτηκε στην διεθνή έκθεση «Philoxenia»
  • Για μια ακόμη χρονιά ο νομός Ιωαννίνων απέσπασε τρία συνολικά βραβεία στη διεθνή έκθεση «Philoxenia» για τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, έτσι όπως αυτοί αναδείχτηκαν μέσα από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε από την ιστοσελίδα της «Ηelexpo».
  • Στην κατηγορία των αγαπημένων ορεινών προορισμών, το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στα Ζαγοροχώρια,
  • στην κατηγορία των δημοφιλέστερων πόλεων το πέμπτο βραβείο απονεμήθηκε στα Γιάννινα.

Τα άλλα τέσσερα δόθηκαν στο Ναύπλιο, την Αθήνα, το Βόλο και την Θεσσαλονίκη. Τέλος στην κατηγορία των φιλικότερων προς το περιβάλλον περιοχές το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε επίσης στα Ζαγοροχώρια.

Η απονομή των βραβείων έγινε το βράδυ της Πέμπτης από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

Θυμίζουμε ότι οι κατηγορίες βράβευσης είναι οι εξής:

- Αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός.

- Αγαπημένος ορεινός ή εξοχικός προορισμός.

- Αγαπημένος αστικός προορισμός.

- Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο.

- Αγαπημένος τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό.

- Αγαπημένος για το φιλικότερο προς το περιβάλλον προορισμός.

Αυτό σημαίνει ότι από τις πέντε κατηγορίες που αφορούν τουρισμό εντός της Ελλάδας, ο νομός βραβεύτηκε στις τρεις.

Η νέα βράβευση αποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία που διαθέτει σήμερα ο τόπος μας είναι ο τουρισμός ο οποίος στηρίζεται κατά βάση στο περιβάλλον.

Αυτό το δεδομένο λοιπόν πρέπει να αξιολογηθεί επαρκώς από τους αρμοδίους προκειμένου να πάρουν εκείνα τα μέτρα τα οποία από την μια μεριά θα προστατεύουν την βάση του τουριστικού μας προϊόντος που είναι το περιβάλλον και από την άλλη να αναδεικνύουν αυτά τα πλεονεκτήματα.

Δίπλα στο περιβάλλον την ιστορία και την ήπια τουριστική ανάπτυξη ωστόσο μπορεί κανείς να προσθέσει το περιβόητο ηπειρωτικό καλάθι. Μια σκέψη την οποία δυστυχώς ακούμε μόνο προεκλογικά η οποία όμως εφόσον την πιστέψουν οι υπεύθυνοι μπορεί να συνεισφέρει περαιτέρω στην αύξηση του τοπικού Ακαθάριστου Προϊόντος.

Και όχι μόνο το Ηπειρωτικό καλάθι.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί και πρέπει να γίνουν ακόμη. Όπως η τόνωση της αξιόλογης περιοχής των Τζουμέρκων με βασικά έργα υποδομής, κυριότερο των οποίων είναι η σύνδεσή τους με την Εγνατία και η πρόβλεψη σύνδεσης με την Ιόνια καθώς η υλοποίηση ενός προγράμματος αξιοποίησής τους.

Είναι πραγματικά τραγικό σε μια εποχή που ζητάμε ανάπτυξη να έχουμε ως ηπειρώτες τη χαράδρα του Αράχθου για παράδειγμα, αναξιοποίητη. Μια κοιλάδα η οποία θα μπορούσε να προσελκύσει αθλητικό τουρισμό μέσα από τα αθλήματα του κανόε καγιάκ, ράφτιγκ.

Είναι γνωστό ότι λόγω έλλειψης ξενοδοχειακών και αθλητικών υποδομών στην περιοχή, αλλά και λόγω του κακού οδικού δικτύου πολλές εθνικές ομάδες δεν έρχονται για προπονήσεις στον Άραχθο. Παρά το γεγονός ότι τον θεωρούν ως έναν από τους καλύτερους υγρούς στίβους της Ευρώπης για τα παραπάνω αθλήματα.

Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει πολλά ακόμη, από τη σύνδεση του θαλάσσιου τουρισμού με τον ορεινό και την χωροθέτηση τουριστικών δραστηριοτήτων μέχρι και την οργανωμένη προβολή του συνόλου των τουριστικών προϊόντων που διαθέτει η περιοχή μας.

Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα προϊόντα εκτός από το βουνό και τις παραλίες;

Το Parapente (στην Κόνιτσα), διαδρομές για ποδήλατο βουνού, αναβάσεις αυτοκινήτων (Κλειδωνιά), διαδρομές για μοτοκρός, διαδρομές ανάβασης για αυτοκίνητα τέσσερα επί τέσσερα, ορειβασίες, αναρριχήσεις και άλλα.

Αναφερόμενος στις ανωτέρω βραβεύσεις ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε την εξής δήλωση:

«Οι διακρίσεις που για μια ακόμη φορά γνώρισαν στην Έκθεση "Philoxenia", ως δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί, τα Ζαγοροχώρια και η πόλη των Ιωαννίνων, δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά απόρροια της συνεχούς προσπάθειας των φορέων του Νομού και των δύο περιοχών για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και της επιτυχημένης προβολής τους, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Στόχος μας είναι τέτοιου είδους διακρίσεις να επαναλαμβάνονται συνεχώς στο μέλλον και ταυτόχρονα να περιλαμβάνονται στους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και άλλες περιοχές μας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αλληλοσυμπλήρωση του ορεινού με τον θαλάσσιο τουρισμό με σεβασμό πάντα στην παράδοση και στο φυσικό περιβάλλον και φυσικά μέσα από την ενιαία τουριστική προβολή της Ηπείρου».

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker