Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑνακύκλωση δεν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή όλων των πολιτών!

Ανακύκλωση δεν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή όλων των πολιτών!

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το Περιβάλλον και στο Πανεπιστήμιο


«Ενώ η ανακύκλωση στην πόλη των Ιωαννίνων προχωρά, στον υπόλοιπο Νομό είναι στάσιμη»! «Τα ψάρια της λίμνης των Ιωαννίνων είναι ασφαλή, ενώ μολυσμένα είναι μόνο τα ασπόνδυλα». «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαχειρίζεται τα εργαστηριακά απόβλητα»…

Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα από τις δύο περιβαλλοντικές ημερίδες που έγιναν προχθές το βράδυ στα Γιάννινα. Η μία από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας και Πραμάντων. Και η δεύτερη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου».

Στην ημερίδα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας και Πραμάντων με θέμα «διαχείριση απορριμμάτων και προώθηση της ανακύκλωσης στο Νομό Ιωαννίνων, ο εκπρόσωπος του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων κ. Μπέλλος, επεσήμανε ότι «μολονότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει κάνει σημαντικά βήματα και σε επίπεδο καθαριότητας και αποκομιδής σκουπιδιών και σε επίπεδο ανακύκλωσης, το ευρύτερο και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία μας υπάρχει. Δεν είναι κολακευτικό να έχουμε στο Νομό μας ανοιχτές χωματερές ή να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για τους ΧΥΤΥ».
Με απογοήτευση σχολίασε ότι «η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο ζήτημα της ανακύκλωσης είναι μόνη της. Όλοι οι άλλοι πέριξ της εκπαίδευσης, κινούνται με βάση την λογική τι με συμφέρει»…



Στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Μάντζιος σημείωσε πως  «ο Δήμος Ιωαννιτών διαχειρίζεται τα περισσότερα απορρίμματα στο Νομό. Στο θέμα της ανακύκλωσης δεν είναι αρκετή η προσπάθεια μόνο του Δήμου. Θα πρέπει να υπάρξει η συμμετοχή όλων των πολιτών. Αν δεν βοηθήσουμε ως πολίτες δεν θα έλθει η επιτυχία που επιδιώκεται».
Ακόμη χαιρετισμούς απηύθυναν ο  Προϊστάμενος Επιστημονικής και Τεχνολογικής   Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Γκαλντέμης και ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων κ. Τζίμας.



• Στην ημερίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιδρύματος «Ανδρέα Παπανδρέου» με θέμα «περιβάλλον: Διαπιστώσεις και προοπτικές στο πλαίσιο της αειφορίας», ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης διευκρίνισε ότι τα ψάρια της λίμνης των Ιωαννίνων τρώγονται άφοβα, αφού η μόλυνση από φυτοφάρμακα βρίσκεται κάτω από το χαμηλό δείγμα που είναι το 0,01. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα ασπόνδυλα «που ζουν κάτω από ένα περιβάλλον διαρκώς τοξικό».
Στο σπουδαίο θέμα του τρόπου διαχείρισης των εργαστηριακών αποβλήτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αναφέρθηκε τεκμηριωμένα και επεξηγηματικά ο Γεώργιος Πηλίδης, καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.

Ο Απόστολος Κατσίκης, καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρατήρησε ότι «το δυσοίωνο περιβαλλοντικό μέλλον είναι ήδη νεκρό.
Και πρόσθεσε: «Η γενίκευση και η αύξηση ποσοτικά και ποιοτικά των οικολογικών προβλημάτων, επόμενο ήταν όχι μόνο να ανησυχήσει, αλλά και να διεγείρει ομάδες ανθρώπων».

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Δημόπουλος υποστήριξε ότι οι Φορείς Διαχείρισης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, είναι χρήσιμο εργαλείο για την πράσινη περιφερειακή ανάπτυξη. Μίλησε επίσης ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Κουρέτας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου Ελευθέριος Κοντός, ενώ παρών ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας.

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker