Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤο Κράτος να ενισχύσει το Λαογραφικό Μουσείο στο Κεφαλοχώρι Κόνιτσας

Το Κράτος να ενισχύσει το Λαογραφικό Μουσείο στο Κεφαλοχώρι Κόνιτσας

Με πολύ μεγάλη προσπάθεια, κόπο, αγώνα και προσωπικά έξοδα, περισσό ζήλο και μεράκι ο χωριανός μας Δημήτριος Θ. Φασούλης, διέθεσε και το πατρικό του σπίτι στο χωριό μας το Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη) Μαστοροχωρίων Κόνιτσας και δημιούργησε ένα πρώτυπο Νεοελληνικό Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο (φωτό), αφιερωμένο από το παρελθόν ως το μέλλον στον τρόπο ζωής, με εικόνες από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, με απομεινάρια από την καθημερινή ζωή και την εργασία, τις χαρές, τις κακουχίες και τους πολέμους, με ό,τι τέλος πάντων, μπορεί να διασωθεί ως παρακαταθήκη για το μέλλον σε πείσμα της λήθης (όπως λέγει ο ίδιος).

Υπάρχουν σε αυτό όλα τα μέσα και τα εργαλεία που εδώ και πάνω από εκατό (100) χρόνια χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής μας στο βιοτικό επίπεδό τους, αλλά και το φωτογραφικό υλικό της ζωής αυτής.

Το άλλο κομμάτι του Μουσείου έχει να κάνει με την ιστορία και τους πολέμους από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι τον τελευταίο εμφύλιο που η περιοχή μας ήταν το επίκεντρο των εξελίξεων. Υπάρχει επίσης και αξιόλογη βιβλιοθήκη, με σπάνιας ύλης βιβλία από την κοινωνική ζωή, τα ήθη και τα έθιμα, ιστορικά, εγκυκλοπαιδικά, κλπ.

Η ιδιωτική αυτή προσπάθεια πρέπει να τύχει της βοήθειας των υπηρεσιών του Κράτους για την περαιτέρω αξιοποίηση και προβολή του σπουδαίου υλικού του μουσείου.

Τηλεφωνική επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες: 26550-81274 και 6942-658346 (Κεφαλοχώρι Μαστοροχωρίων)

Μετά τιμής
Σωτήριος Φασούλης


Πηγή: Πρωινός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker