Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΟ απολογισμός του ΕΠΠΕΡ στην Ήπειρο

Ο απολογισμός του ΕΠΠΕΡ στην Ήπειρο


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ), σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη η απορρόφηση ξεπερνάει το 93% όταν τον Μάρτιο του 2004 ήταν μόλις 14%!

Υλοποιήθηκαν από το ΕΠΠΕΡ σημαντικές παρεμβάσεις στην Ήπειρο, προϋπολογισμού περίπου 14 εκ. ευρώ.

Στον Νομό Ιωαννίνων διατέθηκαν 8.200.000 ευρώ για:

  • την εκπόνηση του Ρυθμιστικού σχεδίου Ιωαννίνων,
  • αναπλάσεις οικισμών (ανάδειξη ιστορικού κέντρου Κόνιτσας, αποκατάσταση πέτρινων γεφυριών στο Δήμο Μαστοροχωρίων),
  • χρηματοδότηση Φορέων Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου και Παμβώτιδας,
  • την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τον Γράμμο,
  • διευθέτηση χειμάρρου εντός του οικισμού Κεφαλόβρυσου,
  • αποκατάσταση ΧΑΔΑ (στους δήμους Περάματος και Εκάλης),
  • την εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και αυτοματισμών για την διαχείριση υδροσυστημάτων της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων,
  • μελέτες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου στα Γιάννινα.


................................................

35 εκ. ευρώ για 13 έργα στην Ήπειρο

Έργα προστασίας και διαχείριση υδατικών πόρων

Από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπεται η κατασκευή Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και δικτύων αποχέτευσης σε 256 οικισμούς σε ολόκληρη την χώρα και έργα προστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων και πόσιμου νερού, προϋπολογισμού 1,3 δις ευρώ.

Έχει εκδοθεί σχετική πρόσκληση για τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς Β’ και Γ’ Προτεραιότητας κατά την Οδηγία 91/271.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 300 εκ. ευρώ, ενώ η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη για σχετικές δράσεις ανέρχεται στα 900 εκ. ευρώ περίπου.

Στην Ήπειρο περιλαμβάνονται 13 οικισμοί οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την υλοποίηση έργων αποχέτευσης και κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Ο προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται σε περίπου 35 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους οικισμούς, Νεοχωρίου του δήμου Αράχθου, Κομποτίου του ομώνυμου δήμου, Παραμυθιάς, Φιλιατών, Συβότων, Κόνιτσας, Ελεούσας του δήμου Πασσαρώνας, Κατσικά του δήμου Παμβώτιδας, Περάματος, Ανατολής, Λούρου, Καναλλακίου του δήμου Φαναρίου και Πάργας.

Από τους προαναφερόμενους οικισμούς έχουν ήδη κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στην Ανατολή και το έργο Αποχέτευσης-Βιολογικός Καθαρισμός Λούρου, οι φάκελοι των οποίων έχουν υψηλή ωριμότητα, δεδομένου ότι περιλαμβάνουν τις οριστικές μελέτες και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Σε δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι  για τα αποχετευτικά δίκτυα και τους βιολογικούς καθαρισμούς είναι ονοματισμένα τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

«Αυτό προϋποθέτει, τόνισε,  ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν ωριμότητα, να καταθέσουν τις μελέτες σε εμάς, τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, χρήματα έχουμε για να τους χρηματοδοτήσουμε».


Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker