Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότητα«Αποθήκη ψυχών» στην Κόνιτσα

«Αποθήκη ψυχών» στην Κόνιτσα

Σε αποχή από το συσσίτιο προχώρησαν παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, σύμφωνα με καταγγελία του ευρωβουλευτή Κ. Αλυσσανδράκη


Την αγωνία τους για την τύχη που θα έχουν στην κατά τα άλλα φιλόξενη χώρα μας, αλλά και τη θέλησή τους και να παραμείνουν και να μάθουν την ελληνική γλώσσα, εκφράζουν δεκάδες παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών, που ήρθαν στην Ελλάδα ως λαθρομετανάστες, με πρώτο σταθμό κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου ή την περιοχή του Έβρου.
Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως στην πατρίδα τους, όμως για τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Κόνιτσα, και κατάγονται από το Αφγανιστάν, οι δυσκολίες εξακολουθούν να είναι υπαρκτές. Η διαδικασία της χορήγησης ασύλου είναι και χρονοβόρα και αμφίβολη ως προς την κατάληξή της, αφού η γενική οδηγία και «γραμμή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, να υπάρχει επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες τους.
Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην Κόνιτσα έχουν φτάσει παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας τα οποία ή αγνοούν που βρίσκονται οι δικοί τους ή πρόκειται για ορφανά.


Αποχή από το φαγητό

Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της διοίκησης του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας ήταν να αισθανθούν τα παιδιά απόλυτα ικανοποιημένα από τη φιλοξενία, αλλά και να λάβουν γνώση της ελληνικής παιδείας.
Έτσι, μεταξύ των κοινοτικών οδηγιών που διέπουν τη λειτουργία αυτών των Κέντρων είναι και η εκπαίδευση των ανηλίκων, όμως για το εν λόγω Κέντρο αυτό παραμένει ζητούμενο.
Τα παιδιά θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, όμως τους τελευταίους μήνες γίνονται ελάχιστα μαθήματα, με ευθύνη μάλιστα της Διεύθυνσης, ενώ μία φορά την εβδομάδα κάνει μάθημα μία καθηγήτρια.
Ο βασικός λόγος της μη εκπλήρωσης αυτής της υποχρέωσης είναι η καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδότησης από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.
Έτσι, τα παιδιά από το Αφγανιστάν, θέλοντας να εκφράσουν την αντίδρασή τους σε αυτή την κατάσταση, αφού ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτε εποικοδομητικό στην Κόνιτσα, αρνήθηκαν να προσέλθουν για το δείπνο το βράδυ της Δευτέρας σε μία ιδιότυπη κίνηση διαμαρτυρίας.

Χθες το πρωί, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βουλευτή Ιωαννίνων Κ. Αλυσσανδράκη, που μιλώντας στην «Ε» τόνισε πως πέραν των φιλότιμων και αξιέπαινων προσπαθειών της διεύθυνσης και της διοίκησης, δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Υφυπουργό Υγείας αρμόδιο για θέματα πρόνοιας κ. Σιαλμά, όμως στάθηκε αδύνατο αφού βρίσκεται στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Αλυσσανδράκης, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ούτε το περιθώριο σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, από τη στιγμή που έκλεισε η Βουλή.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker