Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑντικρούει την κριτική Χατζηεφραιμίδη η νομαρχιακή αρχή για το Αμάραντο

Αντικρούει την κριτική Χατζηεφραιμίδη η νομαρχιακή αρχή για το Αμάραντο

Για τη μελέτη μεταφοράς νερού από  Αμάραντο

Επικαλείται όλο το ιστορικό της υπόθεσης για να αποδείξει ότι δεν υπήρξε ούτε προχειρότητα, ούτε ευκαιριακή ενασχόληση, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του «Άπειρου Τόπου»

Απάντηση σε όσα δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, περί προχειρότητας στην προώθηση της μελέτης μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο από τον Αμάραντο και ευκαιριακής ενασχόλησης της, ο επικεφαλής του «ΑΠΕΙΡΟΥ ΤΟΠΟΥ»  Μάκης Χατζηεφραιμίδης, έδωσε χθες η νομαρχιακή αρχή, παραθέτοντας ταυτόχρονα αναλυτικά στοιχεία για όσα προηγήθηκαν μέχρι την επιλογή και αποδίδοντας του άγνοια επί του θέματος.

Η νομαρχιακή αρχή παρόλο που επικαλείται τους επιστήμονες ότι γνωμοδότησαν, πλην του εκπροσώπου του ΤΕΕ, θετικά για την λύση Αμαράντου, δεν εξηγεί και αυτή τη φορά γιατί δεν ζητήθηκε και η άποψη των φορέων που έχουν την ευθύνη της υδροδότησης του λεκανοπεδίου, δηλαδή του ΣΥΔΚΛΙ και της ΔΕΥΑΙ οι πρόεδροι των οποίων τάσσονται υπέρ της λύσης του Ελ. Καλογιάννη...


Η απάντηση της νομαρχιακής αρχής στον κ. Χατζηεφραιμίδη είναι η ακόλουθη:

«Ο κ. Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, για μια ακόμη φορά στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει σημαντικές παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Αρχής, όπως είναι η μεταφορά νερού στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων,  εκτέθηκε και μάλιστα ανεπανόρθωτα.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι όταν η λέξη «προχειρότητα»  αναφέρεται από τον ίδιο, χάνει τη σημασία της. Καλά θα είναι όμως να αντιληφθεί ότι ο «σκοπός(δηλαδή η τυφλή αντιπολίτευση) δεν αγιάζει τα μέσα» (ήτοι, δεν μπορεί να θίγει κατά απαράδεκτο τρόπο τους επιστήμονες που εργάστηκαν επί μήνες για την εξεύρεση  λύσης).

Είναι κραυγαλέα ανακρίβεια η αναφορά του ότι δήθεν το ενδιαφέρον της Νομαρχιακής Αρχής είναι ευκαιριακό και ότι η επαναφορά του θέματος  ξαφνικά στην επικαιρότητα έχει να κάνει με το πρόβλημα της λειψυδρίας που παρατηρήθηκε, τελευταία, όταν η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια και οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μόλις προ δύο εβδομάδων.

Είναι επίσης ανακριβές  ότι δήθεν δεν ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή Κόνιτσας, όταν    δημόσια  προ έτους ο  Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει ανακοινώσει ότι  όχι μόνο έχει επικοινωνήσει με τον  Δήμαρχο, αλλά και υπάρχει πρόβλεψη στη μελέτη για παροχή νερού σε όλους τους οικισμούς από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός.


Προς ενημέρωση  των κατοίκων του Νομού καθώς και του κ. Πρ. Χατζηεφραιμίδη,  θέλουμε να αναφέρουμε αναλυτικά τα εξής:

1ον: Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης από την Περιφέρεια Ηπείρου στις 13 Σεπτεμβρίου 2005.

2ον: Στις 11 Οκτωβρίου 2005 το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη, για αυτό το σκοπό αυτό, προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου.

3ον: Στις 14 Σεπτεμβρίου 2006 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι. απευθύνει πρόσκληση προς το ΤΕΕ/τμ. Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης για τον ορισμό εκπροσώπων τους στην επιτροπή καθορισμού του φυσικού αντικειμένου για τη σύνταξη της μελέτης, πράγμα που και έγινε. Στη συνέχεια, με απόφαση του Νομάρχη (1984/2-2-2007)  προστέθηκε στην Επιτροπή και εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ.

4ον: Στις 13 Ιανουαρίου 2006 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών απευθύνει ερώτημα στη ΔΕΗ για τις διαθέσιμες ποσότητες νερού από το έργο των πηγών Αώου. Απάντηση δεν δίνεται και στέλνεται δεύτερο έγγραφο στις 11 Ιουνίου 2007.  Στις 21 Ιανουαρίου 2008 η ΔΕΗ απαντά αρνητικά, σημειώνοντας ότι «οι ετήσιες εισροές στην τεχνική λίμνη δεν είναι μεγάλες, ώστε να είναι δυνατή η χορήγηση νερού πριν την ενεργειακή εκμετάλλευση».

5ον: Μετά την εξέλιξη αυτή η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου και στις 26 MΜαΐου 2008 διαβιβάζει στο Νομάρχη την τελική της γνωμοδότηση, η οποία - μειοψηφούντος του εκπροσώπου του ΤΕΕ- προκρίνει τη μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου.

Στις 30 Μαΐου 2008 σε συνέντευξη Τύπου ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έδωσε στη δημοσιότητα την Γνωμοδότηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η πρόταση δεν «αποκλείει τη διάθεση ποσοτήτων νερού για ύδρευση σε περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός», αναφέροντας ονομαστικά την Κόνιτσα. Πρόσθεσε δε, ότι ενημέρωσε για το θέμα αυτό το Δήμαρχο Κόνιτσας, ο οποίος - όπως σημειωνόταν και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε - «έχει προωθήσει την εκπόνηση μελέτης για την ύδρευση των δημοτικών του διαμερισμάτων».

Στη συνέχεια κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη σύνταξη της προκήρυξης της μελέτης, η οποία στις 19 Μαρτίου 2009 διαβιβάστηκε προς έλεγχο στη Μονάδα Παρακολούθησης Διαγωνισμών & Συμβάσεων στη Θεσσαλονίκη, από την οποία επεστράφη στις 27 Απριλίου 2009. Ακολούθησε (29 Aπριλίου 2009) η κατάθεσή της στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Ηπείρου, από την οποία δόθηκε η προέγκριση της δημοπράτησης στις 6 Μαϊου 2009.

Την επομένη διαβιβάστηκε στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων και μετά τη θετική του γνώμη στις 9 Ιουνίου 2009 στην Νομαρχιακή Επιτροπή Εκτέλεσης Έργων, Μελετών & Προμηθειών.

Αυτές  είναι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, οι οποίες κατά τον κ. Χατζηεφραιμίδη, είναι «πρόχειρες», που συν τοις άλλοις προδίδει και την άγνοια του για  τον τρόπο υλοποίησης ενός έργου».

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker