Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΤουρισμόςΜιά ενδιαφέρουσα έρευνα για τον τουρισμό

Μιά ενδιαφέρουσα έρευνα για τον τουρισμό

Καλύτερες υπηρεσίες για να αντιμετωπιστεί η κρίση
Πολύτιμα τα αποτελέσματα έρευνας των μεταπτυχιακών φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την τουριστική πορεία του Μετσόβου

Την... πόρτα του Μετσόβου χτυπά η οικονομική κρίση με τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών και των χρημάτων που διαθέτουν συνολικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, όπως αυτό αναδείχθηκε στην παρουσίαση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών για την Περιβαλλοντική Οικονομία του Μετσόβιο Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των μεταπτυχιακών φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσιάστηκαν χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Μέτσοβο, παρουσία εκπροσώπων του Κέντρου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, παρατηρείται μείωση της επισκεψιμότητας, ακόμη και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, και αρνητικό κλίμα για την αλλαγή του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού.
Στις λεπτομέρειες αναφέρθηκαν ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Πέτρος Μπούγιας, υπογραμμίζοντας πως η οικονομική κρίση κάνει σταδιακά την εμφάνισή της και στο Μέτσοβο. Ειδικότερα, τόνισαν πως πολλοί επισκέπτες είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στο Μέτσοβο, αρκεί να υπάρχει αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στο επίπεδο που επιθυμούν.
Όπως αναδεικνύεται από την έρευνα, η συνολική δαπάνη των επισκεπτών που επιλέγουν το Μέτσοβο ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ, όμως υπάρχει πλεόνασμα χρημάτων κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, αρκεί να υπάρχει στροφή στην ποιότητα από την πλευρά των επαγγελματιών.
Τα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει να προβληματίσουν τον τουριστικό κλάδο του Μετσόβου είναι η δυσαρέσκεια των επισκεπτών για την αρχιτεκτονική αλλοίωση του οικισμού, καθώς και το κυκλοφοριακό πρόβλημα με την αδυναμία εύρεσης χώρων στάθμευσης των οχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η περσινή έρευνα αναδείκνυε μόλις 1% των επισκεπτών που δεν θα συνιστούσαν σε κάποιον να επισκεφθεί το Μέτσοβο, φέτος αυτός ο αριθμός ανέβηκε στο 5%.
Πολλοί επισκέπτες προτίθενται να διαθέσουν ακόμη και χρήματα για την διατήρηση της αρχιτεκτονικής ομορφιάς του Μετσόβου, απόδειξη του ενδιαφέροντος για την αισθητική του τοπίου, που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Ακόμη τονίζεται πως η Εγνατία Οδός προσελκύει ακόμη περισσότερους επισκέπτες στο Μέτσοβο, λόγω της εύκολης και γρήγορης μετακίνησης, αν και σταδιακά αλλάζουν τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών που επιλέγουν την περιοχή.  


Εργαλεία για την τουριστική ανάπτυξη
Την ανάγκη αξιοποίησης των συμπερασμάτων που προκύπτουν από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Κέντρου τόνισαν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που παρακολούθησαν την παρουσίαση των μεταπτυχιακών φοιτητών.
Σύμφωνα με τον νομάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, είναι σημαντικό τέτοιες δομές να δραστηριοποιούνται και να αναδεικνύουν λύσεις για τον ορεινό όγκο, δίνοντας ερεθίσματα στους νέους επιστήμονες να ασχοληθούν εντατικά με οικισμούς, όπως το Μέτσοβο.
Σημαντικό εργαλείο για την τουριστική αναβάθμιση του Μετσόβου χαρακτήρισε τα συμπεράσματα του μεταπτυχιακού προγράμματος ο δήμαρχος Κώστας Τζαφέας. Όπως σημείωσε, τα συμπεράσματα πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο από το δημοτικό συμβούλιο, όσο και από τους κατοίκους με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που πλήττουν και τον τουριστικό κλάδο.


Από την πλευρά του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας ο καθηγητής κ. Καλιαμπάκος εξήρε την συνεργασία του Ιδρύματος με την τοπική κοινωνία σε όσες δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί όλο αυτό το διάστημα. Στόχος ήταν η μελέτη της περιβαλλοντικής οικονομίας των ορεινών όγκων στο μέτωπο των ζητημάτων, και αυτή η προσπάθεια έχει «αγκαλιαστεί» από την τοπική κοινωνία, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: Εφημερίδα Ανεξάρτητος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker